Citrónová buchta na plech

Citrónová buchta na plech

Tento citrónový múčnik je vláčny, nadýchaný a plný čerstvej citrónovej chuti, doplnený hodvábnou polevou z citrónového krémového syra, tvarohom a plátkami čerstvého citróna. A pritom je tak jednoduchý!

Ingrediencie

Na buchte:

  • 2 a 3/4 šálky hladkej múky
  • 2 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1 šálka masla, izbové teploty
  • 2 šálky kryštálového cukru
  • 4 veľké vajcia, izbové teploty
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička citrónového extraktu
  • 1/2 šálky cmar, izbové teploty
  • 1/2 šálky kyslej smotany, izbovej teploty
  • 1 a 1/2 lyžice citrónovej kôry, jemne nastrúhané
  • 1/2 šálky čerstvej citrónovej šťavy

Na polevu:

  • 226 g krémového syra, veľmi mäkkého
  • 1/2 šálky masla, veľmi mäkkého
  • 3 šálky práškového cukru, preosiate
  • 2 a 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 lyžička citrónového extraktu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  2. Plech na pečenie s rozmermi 23 x C3 cm vyložte papierom na pečenie.
  3. Pečiaci papier nastriekajte nepriľnavým sprejom na pečenie.
  4. Do veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  5. Vyšľahajte maslo a cukor na stredne vysokej rýchlosti, pokiaľ nebude zmes svetlá a nadýchaná, asi 3 minúty.
  6. Strany a dno misky zoškrabnite gumovou špachtľou a potom šľahajte ďalších 30 sekúnd.
  7. Pridajte vajcia po jednom, dobre šľahajte po každom pridaní a škrabajte po stranách a dne misy tak často, aby ste zaistili rovnomerné začlenenie všetkých prísad.
  8. Vmiešajte vanilkový extrakt a citrónový extrakt.
  9. Pri nízkej rýchlosti pridajte preosiate suché prísady a šľahajte, kým sa ľahko nespoja, asi 20 sekúnd.
  10. Nemiešajte dlhšie, inak bude váš koláč suchý!
  11. Prestaňte miešať, keď stále vidíte hrudky a pruhy suchých prísad.
  12. Vypnite mixér.
  13. Pridajte cmar, kyslú smotanu, citrónovú kôru a citrónovú šťavu.
  14. Zapnite mixér na najnižšiu rýchlosť a mixujte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  15. Vypnite mixér, nalejte cesto na pripravený plech a pomocou stierky vrch jemne uhlaďte.
  16. Pečte v predhriatej rúre 35 až 40 minút, kým nebude vršok pevný, zlatohnedý a špajle vložená do stredu buchty nevyjde čistá.
  17. Plech položte na chladiaci rošt a pred nanesením polevy nechajte úplne vychladnúť.
  18. Medzitým si pripravte polevu.
  19. V mise stolného mixéra vybaveného pádlovým nástavcom alebo vo veľkej mise pomocou elektrického ručného mixéra vyšľahajte krémový syr a maslo na stredne vysokej rýchlosti, pokiaľ nebude zmes úplne hladká; asi 2 minúty.
  20. Znížte rýchlosť na minimum a postupne pridávajte preosiaty práškový cukor.
  21. Akonáhle je pridaný všetok cukor, pridajte citrónovú šťavu a citrónový extrakt a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
  22. Zvýšte rýchlosť na stredne vysokú rýchlosť a šľahajte 2 minúty.
  23. Vychladnutú buchtu potrite polevou a podľa potreby ozdobte tvarohom a plátkami čerstvého citróna.
Citrónový rez ozdobený krémom a čerstvým citrónom, servírovaný na tanieriku.
www.bakerbynature.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.