V každom kúsku tohto citrónového múčnika s makom je neuveriteľné kúzlo. Kúzlo citrónovej kôry, maku, vlhkého a nadýchaného cesta a osviežujúce citrónovej polevy, ktorá všetko krásne spája. Navyše je taký jednoduchý!
Ingrediencie
Na buchte:
- 1 a 2/3 šálky bielej zmesi bez lepku (napr. Doves Farm Freee)
- 3/4 šálky mandľovej múky
- 1/2 lyžičky xantánovej gumy (vynechajte, ak vaša múčna bezlepková zmes už obsahuje xantán)
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 1 šálka kryštálového cukru
- štipka soli
- kôra z 3 citrónov
- 2 lyžice maku
- 226 g zmäkčeného masla
- 4 stredné vajcia, izbové teploty
- 1/2 šálky mlieka, izbovej teploty
- 1 lyžička vanilkovej pasty (alebo 2 lyžičky vanilkového extraktu)
- 6 lyžíc citrónovej šťavy, čerstvo vylisované
Na citrónovú polevu:
- 1 šálka preosiateho práškového cukru
- 6 lyžíc citrónovej šťavy, čerstvo vylisované
- mak na posypanie
Postup
- Rúru predhrejte na 180°C a vyložte si štvorcovú formu na pečenie 20×20 cm papierom na pečenie.
- Do veľkej misy preosejte zmes bezlepkovej múky, mandľovú múku, xantánovú gumu a prášok do pečiva.
- Pridajte cukor, soľ, citrónovú kôru a mak a premiešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte zmäknuté maslo a pomocou stolného mixéra s lopatkovým nástavcom zapracujte maslo do suchých prísad, kým nevznikne zmes pripomínajúca hrubú strúhanku (alebo hrubý piesok).
- V samostatnej miske zmiešajte vajcia, mlieko, vanilku a citrónovú šťavu.
- Pridajte mokré prísady do suchej zmesi s maslom a dobre premiešajte.
- Cesto preložte do vyloženej formy na pečenie, uhlaďte vršok a pečte v predhriatej rúre na 180 ° C asi 50 minút alebo kým buchta nevykysne, nezezlátne hore a dovnútra vložené špáradlo nevyjde čisté.
- Pokiaľ buchta začne hnednúť príliš rýchlo, prikryte ju alobalom a pokračujte v pečení, kým nebude hotová.
- Nechajte asi 10 minút vychladnúť vo forme, potom vyberte z formy a nechajte na chladiacom rošte úplne vychladnúť.
- Pripravte si polevu.
- Práškový cukor a 6 lyžíc citrónovej šťavy premiešajte, kým nezískate hustú zmes. (Môžete pridať viac citrónovej šťavy, aby bola poleva tekutejšia, alebo viac práškového cukru, aby bola hustejšia, podľa potreby.)
- Vychladnutú buchtu pokvapkajte citrónovou polevou, rovnomerne rozotrite po vrchu lyžicou a nechajte odkvapkať po stranách.
- Keď je poleva polosuchá, posypte buchtu makom.
- Užite si to!
Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami bez lepku na slané aj sladké pečenie.