Táto lahodná grécka polievka s čerstvou zeleninou a cestovinami Risoni vo voňavom vývare je nabitá bielkovinami a hotová za niečo málo cez 30 minút.
Ingrediencie
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 a 1/2 šálky jemne nasekanej cibule
- 3/4 šálky jemne nasekanej mrkvy
- 1/2 šálky jemne nasekaného rapíkatého zeleru
- 2 prúžky (5 cm) citrónovej kôry plus 1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy
- 4 strúčiky cesnaku, lisované
- 2 litre zeleninového vývaru
- 2 (440 g) plechovky cíceru, opláchnuté a scedené
- 3/4 šálky cestovín Risoni
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1 lyžička sušeného oregána
- 2 veľké celé vajcia plus 2 žĺtky
- 3 hŕstky nahrubo nasekaného kelu
- 2 lyžice jemne nasekaného čerstvého kôpru a ďalšie na ozdobu
Postup
- Na strednom ohni zahrejte olej vo veľkom hrnci.
- Akonáhle je horúci, pridajte cibuľu, mrkvu, stopkatý zeler a citrónovú kôru.
- Varte za občasného miešania 10 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Pridajte cesnak a varte ešte 1 minútu, kým nebude krásne aromatický.
- Pridajte vývar a zvýšte teplotu, aby sa zmes priviedla do varu.
- Akonáhle sa zmes začne variť, pridajte cícer, cestoviny, soľ, korenie a oregano.
- Varte polievku na stredne vysokom ohni, odkrytú, po dobu 10 minút, alebo pokiaľ nie sú cestoviny al dente.
- Znížte teplotu na nízku teplotu az polievky odstráňte 3/4 šálky horúceho vývaru.
- Dajte bokom.
- Do veľkej misy vložte celé vajcia, žĺtky a citrónovú šťavu a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Za stáleho šľahania VEĽMI pomaly vlievajte horúci vývar do vaječnej zmesi.
- Keď sa vajcia zahrejú, okamžite začnú tuhnúť.
- Aby ste tomu zabránili, musíte vajcia temperovať.
- To dosiahnete tak, že do vajec za stáleho šľahania POMALY nalievate horúci vývar, čím sa vajcia zahrejú bez toho, aby sa z nich stali miešané vajíčka.
- Za jemného miešania polievky vareškou nalejte zmes vaječného vývaru do hrnca s polievkou.
- Pridajte kel a pokračujte vo varení na miernom ohni po dobu 5 minút, alebo pokiaľ nie je vývar mierne zahustený a zelenina nezvädne.
- Odstráňte citrónovú kôru.
- Primiešajte čerstvý kôpor a podľa potreby dochuťte.
- Naaranžujte polievku do misiek a ozdobte extra čerstvým kôprom, čiernym korením a prípadne kvapkami olivového oleja.