Citrónová grécka polievka s cícerom

Citrónová grécka polievka s cícerom

Táto lahodná grécka polievka s čerstvou zeleninou a cestovinami Risoni vo voňavom vývare je nabitá bielkovinami a hotová za niečo málo cez 30 minút.

Ingrediencie

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 a 1/2 šálky jemne nasekanej cibule
  • 3/4 šálky jemne nasekanej mrkvy
  • 1/2 šálky jemne nasekaného rapíkatého zeleru
  • 2 prúžky (5 cm) citrónovej kôry plus 1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy
  • 4 strúčiky cesnaku, lisované
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • 2 (440 g) plechovky cíceru, opláchnuté a scedené
  • 3/4 šálky cestovín Risoni
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1 lyžička sušeného oregána
  • 2 veľké celé vajcia plus 2 žĺtky
  • 3 hŕstky nahrubo nasekaného kelu
  • 2 lyžice jemne nasekaného čerstvého kôpru a ďalšie na ozdobu

Postup

  1. Na strednom ohni zahrejte olej vo veľkom hrnci.
  2. Akonáhle je horúci, pridajte cibuľu, mrkvu, stopkatý zeler a citrónovú kôru.
  3. Varte za občasného miešania 10 minút, kým zelenina nezmäkne.
  4. Pridajte cesnak a varte ešte 1 minútu, kým nebude krásne aromatický.
  5. Pridajte vývar a zvýšte teplotu, aby sa zmes priviedla do varu.
  6. Akonáhle sa zmes začne variť, pridajte cícer, cestoviny, soľ, korenie a oregano.
  7. Varte polievku na stredne vysokom ohni, odkrytú, po dobu 10 minút, alebo pokiaľ nie sú cestoviny al dente.
  8. Znížte teplotu na nízku teplotu az polievky odstráňte 3/4 šálky horúceho vývaru.
  9. Dajte bokom.
  10. Do veľkej misy vložte celé vajcia, žĺtky a citrónovú šťavu a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
  11. Za stáleho šľahania VEĽMI pomaly vlievajte horúci vývar do vaječnej zmesi.
  12. Keď sa vajcia zahrejú, okamžite začnú tuhnúť.
  13. Aby ste tomu zabránili, musíte vajcia temperovať.
  14. To dosiahnete tak, že do vajec za stáleho šľahania POMALY nalievate horúci vývar, čím sa vajcia zahrejú bez toho, aby sa z nich stali miešané vajíčka.
  15. Za jemného miešania polievky vareškou nalejte zmes vaječného vývaru do hrnca s polievkou.
  16. Pridajte kel a pokračujte vo varení na miernom ohni po dobu 5 minút, alebo pokiaľ nie je vývar mierne zahustený a zelenina nezvädne.
  17. Odstráňte citrónovú kôru.
  18. Primiešajte čerstvý kôpor a podľa potreby dochuťte.
  19. Naaranžujte polievku do misiek a ozdobte extra čerstvým kôprom, čiernym korením a prípadne kvapkami olivového oleja.
Polievka z cíceru, citrónu a zeleniny, ozdobená kôprom a servírovaná v hlbokom tanieri.
www.dishingouthealth.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.