Citrónová torta

Citrónová torta

Sviežosť citróna urobí túto jednoduchú šľahačkovú tortu viac nadýchanou a ľahkou. Preto niet divu, že je to obľúbený sladký zákusok na letných oslavách alebo večierkoch. Vyzerá slávnostne, honosne, ale napriek tomu všetko je jemný a ľahký.

Čo budeme potrebovať

  1. 190 g hladkej múky
  2. 2 lyžičky prášku do pečiva
  3. 5 bielkov
  4. 5 žĺtkov
  5. 315 g práškového cukru
  6. 75 ml rastlinného oleja
  7. Šťava z 2 citrónov (plus aj kôra)
  8. 60 ml citrónovej šťavy
  9. Štipka soli
  10. 375 ml smotany na šľahanie

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 170 stupňov
  2. Dve tortové formy si vyložíme papierom na pečenie
  3. V menšej mise si zmiešame múku a prášok do pečiva
  4. Vo veľkej mise si vyšľaháme žĺtky s cukrom (160 g), olejom, kôrou a šťavou z citrónov a soľ
  5. Vedľa si z bielkov vyšľaháme sneh
  6. Postupne pridávame cukor (100 g) a šľaháme, kým sa nám nevytvárajú tuhé vrcholky
  7. Suché ingrediencie primiešame do žĺtkovej zmesi a pridáme štvrtinu bielkov
  8. Postupne vmiešame aj zvyšok bielkov, tak aby cesto zostalo nadýchané
  9. Cesto rovnomerne podľa váhy rozdelíme do pripravených foriem
  10. Pečieme približne 40 minút a priebežne prevádzame test špajlí
  11. Korpusy vyberieme z rúry a dnom hore ich umiestnime na mriežku
  12. Necháme ich asi 3 hodiny hanbnúť a až potom ich vyberieme z foriem
  13. V mise ušľaháme smotnu so zvyšným cukrom
  14. Oba korpusy prepolíme, aby vznikli 4 časti
  15. Jednotlivé poschodia potierame šľahačkovým krémom a vrchné poschodie tiež potrieme šľahačkou
  16. Zdobíme mesiačiky čerstvého alebo sušeného citróna
Kus citrónovej torty s nadýchanou šľahačkou.
Zdroj: sugarspunrun.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.