Netradičný variant tohto obľúbeného nepečeného pečiva so sviežou citrónovou chuťou. Vyskúšajte, uvidíte, že si pochutnáte!
Ingrediencie:
Základ úľkov
- 1 šálka hladkej múky
- 1/4 šálky cukru
- 1 žĺtok
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 6 PL masla
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
Úľky
- 200 g piškótov
- 1 šálka práškového cukru
- 1/2 šálky masla
- 3 čajové lyžičky kakaového prášku
- 1 bielok
- 3 čajové lyžičky sladeného kondenzovaného mlieka
Náplň
- 1/3 šálky masla
- 1 žĺtok
- 4 PL práškového cukru
- 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
- 1 čajová lyžička medu
Postup:
- V samostatnej mise preosejte múku s práškom do pečiva.
- Maslo s cukrom vyšľahajte do krémovej konzistencie.
- Pridajte žĺtok a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Všľahajte citrónovú šťavu a na záver pridajte tiež suché prísady.
- Vypracované cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na hodinu vychladnúť do chladničky.
- Predhrejte si rúru na 180°C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Vychladené cesto rozvaľkajte a pomocou okrúhleho vykrajovača vykrájajte základy pre včelie úle.
- Pečte približne 10 minút.
- Pomocou mixéra či robota rozmixujte piškóty na prášok.
- Pridajte práškový cukor a kakaový prášok a pulzovaním všetko spojte.
- Pridajte maslo a vyšľahajte dohladka.
- Následne všľahajte tiež bielok a kondenzované mlieko.
- Nádobu so zmesou prikryte a dajte na 30 minút do chladničky.
- V medziobdobí si pripravte náplň.
- Vložte všetky ingrediencie, teda maslo, žĺtok, cukor, citrónovú šťavu a med, do misy a vyšľahajte dohladka.
- Formičky na osie hniezda vysypte práškovým cukrom a vtlačte do nich vychladené cesto.
- V ceste následne urobte jamku a ten vyplňte citrónovou náplňou.
- Na záver úľ uzavrite upečenou základňou.
- Úle z formičiek vyberte a vložte do chladničky stuhnúť.
- Pred podávaním je možné osie hniezda posypať práškovým cukrom.