Milovníci intenzívnych citrónových chutí pozor, toto je recept robený priamo pre vás. Klasické lievancové cesto, doplnené o kyslú chuť citróna, vás nenechá chladnými a túto omáčku si budete variť stále.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 g hladkej múky
- vajcia
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžica cukru kryštál
- 125 ml cmar
- Šťava z ½ citróna
- 150 g čučoriedok (čerstvých)
- 2 lyžice rozpusteného masla
Na citrónový tvaroh
- Šťavu z 2 citrónov
- 2 vajcia
- 1 žĺtok
- 125 g cukru
- 50 g studeného masla (nakrájané na kocky)
- 1 lyžica tučnej smotany
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- Štipka soli
Postup
- Vo veľkej mise zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ
- Potom pridáme vajcia, cmar, maslo a citrónovú šťavu
- Miešame, kým sa cesto nespojí a nebude mať hladkú štruktúru
- Na platni si rozohrejeme panvicu s maslom
- Na panvicu nalejeme lívancové cesto a navrch prihodíme pár čučoriedok
- Lievance pečte dozlatista z oboch strán
- Na strednú teplotu si v malom hrnci zahrejeme citrónovú šťavu
- V malej mise rozšľaháme vajcia a pridáme k nemu cukor
- Do vaječno-cukornej zmesi pomaly primiešavame horúcu citrónovú šťavu
- Potom vrátime späť do hrnca na platňu a opäť zmes zahrievame
- Zmes by sa mala zahriať na teplotu 80 stupňov a mala by byť dostatočne hustá, aby sa prichytila na lyžicu
- Keď má omáčka správnu hustotu zložíme ju z platne
- Vhodíme do nej studené maslo
- Miešame, kým sa maslo nezapracuje
- Potom primiešame smotanu, vanilku a soľ
- Miešame, kým sa všetko nespája a potom vniknutý citrónový tvaroh prelejeme do misky
- Citrónový tvaroh sa musí pred podávaním poriadne schladiť