Obľúbený syrový koláč v osviežujúcom citrónovom variante.
INGREDIENCIA:
Na korpus:
- 300 g vanilkových sušienok
- 110 g rozpusteného masla
- 35 g cukru
Na krém:
- 678 g krémového syra
- 1 hrnček cukru
- 3 lyžice hladkej múky
- 240 ml kyslej smotany
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 4 veľké vajcia
Citrónová poleva:
- 6 lyžíc citrónovej šťavy
- 1 lyžica citrónovej kôry
- ⅔ hrnčeka cukru
- 6 veľkých vaječných žĺtkov
- 5 lyžíc masla
- štipka soli
Ozdoba:
- 180 ml vychladenej smotany na šľahanie
- 6 lyžíc cukru múčky
- ½ lyžičky vanilky
POSTUP:
- Sušienky si rozmixujte spolu s maslom a cukrom.
- Korpusom vyložte tortovú formu (cca 23 cm veľkú) a stlačte.
- Dajte piecť na 160 ° C na 10 minút.
- Medzitým si nachystajte krém zmiešaním krémového syra s cukrom, vanilkou, múkou.
- Šľahajte na nízke otáčky.
- Potom pridajte kyslú smotanu, citrónovú kôru a šťavu.
- Pridajte vajcia jedno po druhom a dôkladne premiešajte.
- Náplň rozprestrite na korpus, formu obaľte zospodu do alobalu a pripravte si vodný kúpeľ.
- Nájdite nádobu vhodnú do rúry a naplňte ju vodou tak, aby forma bola ponorená zhruba do polovice.
- Dajte piecť na 150 ° C na dobu 50 minút.
- Potom vypnite rúru a nechajte dôjsť ešte ďalších 15 minút.
- Potom pootvorte dvierka a nechajte ďalších 20 minút.
- Potom ju vytiahnite z rúry aj s kúpeľmi a nechajte chladiť ešte 15 minút.
- Celý proces je dôležitý, aby cheesecake teplotným šokom nepopraskal.
- Nechajte ho ešte 6-7 hodín schladiť v chladničke, ideálne cez noc.
- Ďalší deň sa môžete pustiť do jeho zdobenia.
- Ingrediencie na polevu si zmiešajte v kovovej miske a zahrievajte nad vodným kúpeľom.
- Počas zahrievania miešajte a občas nechajte odísť paru, aby nedošlo k zrazeniu polevy.
- Miešajte do tuha tak, aby poleva dosiahla zhruba 70 °C.
- Nechajte chvíľu schladiť, a potom polejte schladený cheesecake.
- Nakoniec si vyšľahajte smotanu s cukrom a vanilkou do husta a ozdobte okraje cheeesecaku.
- Dajte opäť do chladničky na stuhnutie.