Tento koláč s príjemnou citrónovou chuťou a citrónovou posýpkou je jednoducho neuveriteľný! Skvele funguje ako lahodné raňajky, dezert alebo ako úžasné pohostenie aj pre tú najnáročnejšiu návštevu.
Ingrediencie
Na posýpku:
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžica citrónovej kôry
- štipka soli
- 1/2 šálky studeného masla, nakrájaného na kúsky
Na koláč:
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- ¼ lyžičky soli
- 1/2 šálky zmäkčeného masla
- 1 šálka cukru
- 3 veľké vajcia, oddelené na žĺtky a bielky
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ čajovej lyžičky citrónového extraktu
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 1/2 šálky bieleho gréckeho jogurtu
- 2 lyžice cukru
- ¾ šálky citrónového tvarohu (recept nižšie)
- práškový cukor na posypanie
Na citrónový tvaroh:
- ½ hrnčeka zmäknutého masla
- 2 hrnčeky cukru
- 2 lyžice citrónovej kôry
- 1 šálka čerstvej citrónovej šťavy
- 4 veľké vajcia
Postup
- Najprv si pripravte citrónový tvaroh.
- V mise elektrického mixéra vyšľahajte maslo a cukor do krémova.
- Pridajte vajcia po jednom, šľahajte, kým sa všetky nespoja.
- Zašľahajte citrónovú kôru.
- Mixujte na stredne nízkej rýchlosti.
- Zmes bude vyzerať zrazená.
- Preneste zmes do misy vhodnej do mikrovlnnej rúry.
- Ohrievajte v mikrovlnnej rúre 5 minút a po každej minúte premiešajte.
- Potom ohrievajte ešte 1 až 2 minúty a premiešajte po každých 30 sekundách.
- Na misku položte kúsok igelitu a pritlačte ho priamo do tvarohu.
- Dajte do chladničky na 2 až 4 hodiny, alebo kým tvaroh nevychladne a nezhustne.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov C.
- Postriekajte pekáč s rozmermi 23 x 23 cm nepriľnavým sprejom na pečenie.
- Pripravte si posýpku.
- Zmiešajte múku, cukor, citrónovú kôru a soľ.
- Pridajte studené maslo a prsty ho votrite do múky.
- Chce to niekoľko minút vtierať, pokiaľ nie je maslo zakomponované v múke a textúra takmer nepripomína piesok.
- Teraz si pripravte cesto na koláč.
- V mise zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
- V mise elektrického mixéra vyšľahajte maslo a cukor na vysokej rýchlosti, pokiaľ nebude zmes krémová, asi 3 až 4 minúty.
- Po jednom zašľahajte žĺtky.
- Pridajte extrakty a citrónovú kôru a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Vmiešajte polovicu múčnej zmesi a šľahajte, kým sa nespoja.
- Vmiešajte grécky jogurt.
- Vmiešajte zvyšné suché prísady a šľahajte, kým sa nespoja.
- V mise vyšľahajte bielky elektrickým ručným mixérom do peny.
- Postupne pridávajte 2 lyžice cukru a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Pridajte zmes bielkov do cesta na koláč.
- Cesto rozotrite do vymasteného pekáča.
- Hore navrstvite citrónový tvaroh a jemne ho vmasírujte nožom.
- Posypte strúhankou celý koláč.
- Pečte 40 až 45 minút, alebo pokiaľ tester vložený do stredu nevyjde čistý.
- Vyberte z rúry a posypte hornú časť práškovým cukrom.