Citrónový koláč s citrónovou posýpkou

Citrónový koláč s citrónovou posýpkou

Tento koláč s príjemnou citrónovou chuťou a citrónovou posýpkou je jednoducho neuveriteľný! Skvele funguje ako lahodné raňajky, dezert alebo ako úžasné pohostenie aj pre tú najnáročnejšiu návštevu.

Ingrediencie

Na posýpku:

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • štipka soli
  • 1/2 šálky studeného masla, nakrájaného na kúsky

Na koláč:

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • ¼ lyžičky soli
  • 1/2 šálky zmäkčeného masla
  • 1 šálka cukru
  • 3 veľké vajcia, oddelené na žĺtky a bielky
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ čajovej lyžičky citrónového extraktu
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • 1/2 šálky bieleho gréckeho jogurtu
  • 2 lyžice cukru
  • ¾ šálky citrónového tvarohu (recept nižšie)
  • práškový cukor na posypanie

Na citrónový tvaroh:

  • ½ hrnčeka zmäknutého masla
  • 2 hrnčeky cukru
  • 2 lyžice citrónovej kôry
  • 1 šálka čerstvej citrónovej šťavy
  • 4 veľké vajcia

Postup

  1. Najprv si pripravte citrónový tvaroh.
  2. V mise elektrického mixéra vyšľahajte maslo a cukor do krémova.
  3. Pridajte vajcia po jednom, šľahajte, kým sa všetky nespoja.
  4. Zašľahajte citrónovú kôru.
  5. Mixujte na stredne nízkej rýchlosti.
  6. Zmes bude vyzerať zrazená.
  7. Preneste zmes do misy vhodnej do mikrovlnnej rúry.
  8. Ohrievajte v mikrovlnnej rúre 5 minút a po každej minúte premiešajte.
  9. Potom ohrievajte ešte 1 až 2 minúty a premiešajte po každých 30 sekundách.
  10. Na misku položte kúsok igelitu a pritlačte ho priamo do tvarohu.
  11. Dajte do chladničky na 2 až 4 hodiny, alebo kým tvaroh nevychladne a nezhustne.
  12. Predhrejte rúru na 175 stupňov C.
  13. Postriekajte pekáč s rozmermi 23 x 23 cm nepriľnavým sprejom na pečenie.
  14. Pripravte si posýpku.
  15. Zmiešajte múku, cukor, citrónovú kôru a soľ.
  16. Pridajte studené maslo a prsty ho votrite do múky.
  17. Chce to niekoľko minút vtierať, pokiaľ nie je maslo zakomponované v múke a textúra takmer nepripomína piesok.
  18. Teraz si pripravte cesto na koláč.
  19. V mise zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
  20. V mise elektrického mixéra vyšľahajte maslo a cukor na vysokej rýchlosti, pokiaľ nebude zmes krémová, asi 3 až 4 minúty.
  21. Po jednom zašľahajte žĺtky.
  22. Pridajte extrakty a citrónovú kôru a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
  23. Vmiešajte polovicu múčnej zmesi a šľahajte, kým sa nespoja.
  24. Vmiešajte grécky jogurt.
  25. Vmiešajte zvyšné suché prísady a šľahajte, kým sa nespoja.
  26. V mise vyšľahajte bielky elektrickým ručným mixérom do peny.
  27. Postupne pridávajte 2 lyžice cukru a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
  28. Pridajte zmes bielkov do cesta na koláč.
  29. Cesto rozotrite do vymasteného pekáča.
  30. Hore navrstvite citrónový tvaroh a jemne ho vmasírujte nožom.
  31. Posypte strúhankou celý koláč.
  32. Pečte 40 až 45 minút, alebo pokiaľ tester vložený do stredu nevyjde čistý.
  33. Vyberte z rúry a posypte hornú časť práškovým cukrom.
Kus nakrájané citrónové buchty s posýpkou.
www.howsweeteats.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.