Citrónový koláč so sladkým snehom

Citrónový koláč so sladkým snehom

Toto je NAJLEPŠÍ recept na koláč z citrónov s pusinkami zo snehu!

Čo budeme potrebovať

  • Lístkové cesto

Na citrónovú náplň

  • 5 veľkých žĺtkov
  • 6 lyžíc kukuričného škrobu
  • 270 g cukru
  • ¼ lyžičky soli
  • 180 ml vody
  • 60 ml citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky citrónovej kôry
  • 2 lyžice masla

Na sneh

  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 40 ml vody
  • 1 lyžička bieleho octu
  • 130 g cukru
  • 5 veľkých vaječných bielkov
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Listové cesto vyvaľkajte a vyložte s ňou koláčovú formu. Na dno urobte niekoľko vpichov pomocou vidličky.
  • Zabaľte alobalom a naplňte dve tretiny cesta suchými fazuľami.
  • Pečte 20 minút. Potom odstráňte fóliu a závažie na koláče.
  • Kôru vložte späť do rúry a pečte ďalších 15 minút, alebo pokiaľ kôrka ľahko nezhnedne. Vyberte z rúry a dajte bokom.
  • V stredne veľkej mise ušľahajte žĺtky a dajte bokom.
  • Do hrnca pridajte 6 lyžíc kukuričného škrobu, cukor, soľ vodu a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Na strednú teplotu za stáleho šľahania priveďte do varu. Necháme minútu až dve povariť, kým zmes nezačne hustnúť.
  • Akonáhle zmes kukuričného škrobu dobre zhustne, stiahnite ju z platne.
  • Vezmite lyžicu zmesi kukuričného škrobu a zašľahajte ju do rozšľahaných žĺtkov, aby sa žĺtky temperovali.
  • Pokračujte v zašľahávaní po lyžiciach zmesi kukuričného škrobu, kým nespotrebujete asi polovicu zmesi kukuričného škrobu.
  • Potom pridajte žĺtkovú zmes späť do hrnca s kukuričným škrobom.
  • Priveďte do varu, na strednej teplote za stáleho miešania. Varte 3 až 4 minúty.
  • Zložte z platne a vmiešajte citrónovú šťavu, citrónovú kôru a maslo.
  • Znížte teplotu rúry na 150 stupňov.
  • V malom hrnci rozšľahajte 1 lyžicu kukuričného škrobu a studenú vodu, kým sa kukuričný škrob nerozpustí.
  • Zahrievajte na strednej teplote a šľahajte, kým zmes nezhustne. Zložte z platne a dajte bokom.
  • Šľahajte dohromady cukor a biely ocot, dajte bokom.
  • Do misy pridajte bielky a ½ lyžičky vanilkového extraktu. Začnite šľahať bielky na nízku rýchlosť a postupne rýchlosť zvyšujte až na strednú.
  • Akonáhle sú bielky napenené, pomaly po lyžiciach pridávajte cukor s ocot. Šľahajte, kým bielky nevytvoria mäkké vrcholy.
  • Pridávajte zmes vody s kukuričným škrobom po lyžiciach a pokračujte v šľahaní bielkov.
  • Zvýšte rýchlosť na vysokú a pokračujte v šľahaní, kým sa z bielkov nevytvoria tuhé špičky.
  • Citrónovú náplň znovu zahrejte, kým nebude teplá. Je dôležité, aby bola náplň veľmi horúca, aby pusinky správne spojili.
  • Náplň rozotrite na kruste.
  • Koláč pečte 20 minút pri 150 stupňoch, kým nebude sneh zlatisto hnedý.
  • Preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.

Okrem receptov na koláč s citrónom sú skvelou voľbou recepty na koláče a buchty s mandarínkami ! Vyskúšajte ich sami!

Nadýchaný koláč z lístkového cesta s kopou vyšľahaných pusiniek.
Zdroj: simply-delicious-food.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.