Najlepšie citrónové fondány s krémovou citrónovou náplňou a nadýchanou snehovou polevou. Jednoduchý recept na lávovú tortu, ktorá vás úplne uchváti svojou ľahkou chuťou.
Čo budeme potrebovať
- 2 vajcia
- Hrnček cukru
- Hrnček hustej smotany
- 1 ½ hrnčeka hladkej múky
- 4 lyžičky prášku do pečiva
Na citrónovú náplň
- Šťavu z 3 citrónov
- 75 g masla
- ½ hrnček cukru
- Vajcia
- 3 žĺtky
Na polevu
- 3 bielky
- ½ hrnček cukru
Postup
- Rúru predhrejeme na 160 stupňov
- Plech na muffiny vyložíme papierovými košíčkami
- Ak budeme používať zapekacie formičky, tie dôkladne vymažeme maslom a vysypom kakaom
- Zmiešame smotanu s cukrom
- Smotanu šľaháme, kým sa cukor nerozpustí a zmes nie je hustá a hladká
- Vmiešame preosiatu múku a prášok do pečiva
- Zmes rovnomerne rozdelíme do formičiek a pečieme 25-30 minút
- Formičky vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť.
- Na citrónovú náplň zmiešame na panvici citrónovú šťavu a maslo a zahrievame, kým zmes nezačne bublať
- Pridáme cukor a vajcia
- Rýchlo šľaháme, aby sa vajcia nezačalo variť a tvoriť hrudky
- Pokračujeme v šľahaní, kým zmes mierne nezhustne
- Zmes odstránime z tepla, keď je textúra lesklá a konzistencia mierne hustá
- Uprostred každého fondánu vyrežeme otvor a vydlabeme časť tortového korpusu
- Odrezanú časť si ponecháme na uzavretí
- Do vydlabanej diery nalejeme citrónovú zmes a uzavrieme odrezanou časťou
- Na polevu si ušľaháme bielky s cukrom, kým sa nevytvorí tuhý sneh
- Pomocou cukrárskeho zdobiaceho vrecúška alebo polievkovej lyžice, každý citrónový fondán vyšľahanou snehovou hmotou ozdobíme
- Na záver sneh ešte môžeme, pomocou kuchynského horáka, dozlatista ogrilovať
Pokiaľ sa vaša plechovka úplne nerozdelila na kokosový krém a kokosovú vodu, budete to musieť skúsiť znova s novou plechovkou.
Milujete sladké, ale obmedzuje vás bezlepková diéta? Nechajte sa inšpirovať ďalšími receptami na bezlepkové buchty a sladké , na ktorom si pochutnáte rovnako ako na tejto lávovej torte.