Pokiaľ práve nemáme po ruke formu na bábovku, môžeme pre tento recept využiť iný tvar, napríklad veniec. Receptúra je trochu náročnejšia na suroviny, ale výsledok stojí za ochutnanie, zvlášť pokiaľ chcete maškrtiť bez priberania. Budete sa určite olizovať, hoci bábovka neobsahuje cukor.
Ingrediencie:
- 200 g zmäknutého čerstvého masla
- 250 g xylitolu
- 250 g mandľovej múky
- 50 g mletých mandlí
- 3 polievkové lyžice vanilkovej arómy
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 – 2 lyžice rumu
- 5 vajec
- 250 g gréckeho jogurtu
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 lyžička guarovej gumy
- 50 g práškového xylitolu na posyp
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 170 °C.
- V mise rozšľaháme zmäknuté maslo s xylitolom, vanilkovou esenciou, citrónovou šťavou a rumom.
- Žĺtky oddelíme od bielkov.
- Do maslovej zmesi vmiešame jeden po druhom žĺtky, az bielkov našľaháme tuhý sneh.
- Mandľovú múku zmiešame s práškom do pečiva aj s mandľami a nasypeme do cesta.
- Zamiešame a prilejeme grécky jogurt, ktorý opäť premiešame.
- Nakoniec opatrne primiešame sneh z bielkov.
- Formu na bábovku vymastíme tukom a vysypeme.
- Vlejeme do nej cesto, urovnáme a vložíme do predhriatej rúry.
- Vršok môžeme pre prípad potreby zakryť alobalom, aby sa bábovka nespálila.
- Po vybratí z rúry necháme chvíľu oddýchnuť a potom hneď vyklopíme z formy.
- Akonáhle bábovka vychladne, posypeme ju práškovým xylitolom.