Mandarínky sú vítaným osviežením nielen v horúcich letných dňoch a zároveň vitamínovou bombou.
Avšak vôňu tohto ovocia si oveľa častejšie spojíme s obdobím Vianoc, ale vďaka ich dobrej dostupnosti ich môžeme konzumovať celoročne.
To využívame v našich mandarínkových receptoch, na sladké dobroty!
Naše recepty
Druhy mandarínok
Klementínky
Snáď najznámejší druh mandarínok, ktoré možno rozoznať podľa ich tvaru – sú širšie ako vysoké a sú skôr zavalité ako okrúhle. A ich koža, ktorá sa ľahko lúpe.
Klementínky sú, zvyčajne oveľa sladšie – a menej kyslé a navyše bez kôstok, čo z nich robí skvelú desiatu.
Zlaté mandarínky
Táto odroda mandarínok má hrboľatú, ktorá vyzerá trochu ako malé kamene vykopané zo zeme.
Ale pod všetkými tými vráskami je skutočná vnútorná krása s hustými, sýto oranžovými mesiačikmi plnými sladkej šťavy a najviac sa používajú do čerstvých džúsov.
Murcott
Napoly mandarínka, napoly pomaranč, tento hybrid bol prvýkrát vyšľachtený na Floride, kde farmár menom Charles Murcott v dvadsiatych rokoch minulého storočia experimentoval s vytváraním nových citrusových plodov.
Mandarínka sa ľahko lúpe, je sladká a šťavnatá s čistou citrusovou vôňou a jasnou pomarančovou farbou.
Pixie
Tieto odrody mandarínok sú menej sladké ako iné, sú bledšie farby a len stredne šťavnaté.
Mandarínka satsuma
Táto špeciálna odroda mandarínok pochádza z Japonska.
Mandarínky sú sladké, ale aj trochu kyslé, s bacuľatou dužinou bez kôstok, ktorá nesie oveľa silnejšiu vôňu.
Satsumy sú obzvlášť obľúbené v kuchyni, kde sa pravidelne objavujú vo všetkom, od šalátov cez plnku až v vyprážaných jedlách.