Pripravte si tieto luxusné zemiakové placky prevoňané cesnakom plnené údeným mäsom a kyslou kapustou. Môže byť niečo lepšie? Nezabudnite podávať s pollitrom vychladeného ležiaka.
Čo budete potrebovať
- 3 plátky uvareného údeného mäsa, každý s hmotnosťou cca 140 g
- 200 g kyslej kapusty
Na zemiakové placky:
- 680 g surových zemiakov
- 80 ml plnotučného mlieka, horúceho
- 2 vajcia
- 5 strúčikov cesnaku
- ½ lyžice sušenej majoránky
- 6 lyžíc hladkej múky
- 1 a ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
- 3 lyžičky masti alebo slnečnicového či repkového oleja na vyprážanie
Postup
- Najprv si pripravte cesto na zemiakové placky.
- Zemiaky olúpte a nastrúhajte najemno.
- Vytlačte prebytočnú vodu.
- Nastrúhané zemiaky dajte do veľkej misy a zalejte horúcim mliekom.
- Pridajte olúpaný a pretlačený cesnak, vajcia, soľ, sušenú majoránku, mleté korenie a múku.
- Miešajte, kým sa všetko nespojí a nevytvorí sa polotekuté cesto.
- V nepriľnavej panvici s priemerom asi 25 cm rozohrejte lyžicu masti alebo oleja na stredne vysokom plameni.
- Naberačkou naberte zemiakové cesto, nalejte do panvice a rozotrite v tenkej vrstve.
- Zmažte každú stranu až do zlatohneda; vyprážanie každej strany zemiakové placky trvá asi dve minúty.
- Usmažené zemiakové placky preložte na tanier vyložený papierovými utierkami, aby odsali prebytočný tuk.
- Uchovávajte zemiakové placky teplé.
- Plátky údeného ohrejte.
- Na panvici na stredne vysokom plameni rozohrejte pol lyžice masti alebo oleja a mäso z oboch strán krátko opečte.
- Znížte plameň, pridajte štyri lyžice vody a mäso nechajte ďalších päť minút prehrievať.
- V polovici mäso otočte.
- Mäso dajte bokom a udržujte teplé, ako zemiakové placky.
- Po ohriatí mäsa nevylievajte žiadnu tekutinu, ktorá zostala v panvici!
- Kyslú kapustu sceďte a prípadne nakrájajte na kratšie rezančeky.
- Vložte ho do rovnakej panvice, v ktorej ste predtým ohrievali mäso.
- Kyslú kapustu zahrievajte na stredne vysokom ohni po dobu troch až piatich minút.
- Občas premiešajte.
- Podľa chuti kyslú kapustu okoreňte.
- Pokiaľ je príliš kyslé, pridajte lyžičku cukru.
- Na tanier položte zemiaček.
- Na pravú polovicu dajte ohriate údené mäso a položte kyslou kapustou.
- Nakoniec zemiak priklopte.
- Užite si to!