Strukoviny nielen skvele chutia, ale majú aj veľa zdravotných benefitov.
Preto vám prinášame recepty na šošovkové šaláty v 8 rôznych variantoch, ktoré vás nielen chuťovo potešia, ale dodajú vám aj množstvo vitamínov.
Vyskúšajte pokrmy s červenou, zelenou aj čiernou šošovkou v pestrých kombináciách.
Dobrú chuť!
Naše recepty
Vyskúšajte naše recepty na šošovkové nátierky v 5 rôznych obmenách! Použite tradičnú zelenú šošovku, ale aj červenú alebo dokonca čiernu.
Zaujímavé fakty o šošovke
- Šošovka nevyžaduje máčanie vopred.
- Najrýchlejšie je uvarená šošovka červená.
- Vyhnite sa vareniu šošovky v liatinovom alebo hliníkovom riade.
- Nezabudnite šošovku pred varením poriadne prepláchnuť a prebrať , aby ste ju zbavili prípadných nečistôt a kameňov.
- Hnedá šošovka je najbežnejšou odrodou, dobre drží tvar počas varenia, takže je ideálna na použitie v teplých šalátoch, polievkach a dusených pokrmoch.
- Zelená šošovka sa skvele hodí do šalátov alebo príloh. Tiež skvele zachováva svoj tvar a má výraznú chuť.
- Červená a žltá šošovka sú bežné v indickej kuchyni a pripravuje sa z nich napríklad dhal. Pri varení sa rozpadá, takže ju používajte hlavne do polievok alebo ako zahusťovadlo do dusených pokrmov. Rýchlo sa varí (obvykle asi 15 – 30 minút).
- Čierna šošovka má bohatú a zemitú chuť, mäkkú štruktúru a navyše krásne vyzerá a je skvelým základom do šalátov.
- Francúzska šošovka Puy má bohatú, korenistú a krásne sa dopĺňa s mäsom či rybami.
A aká šošovka najviac chutí vám? Napíšte nám do komentárov!