Mamka vždy robila túto špeciálnu tortu s majonézou k mojim narodeninám! Cesto je veľmi vlhké a má príjemne ľahkú čokoládovú chuť a poleva? Tá je perfektná.
Čo budeme potrebovať
- 300 ml vody
- 250 ml majonézy
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 500 g hladkej múky
- 250 g cukru
- 3 lyžice kakaa
- 2 lyžičky jedlej sódy
Na polevu z hnedého cukru
- 125 g hnedého cukru
- 80 g masla, nakrájaného na kocky
- 2 polievkové lyžice mlieka
- 300 g cukru kryštál
Postup
- Vo veľkej miske zmiešajte vodu, majonézu a vanilku.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, kakao a jedlú sódu.
- Potom suché ingrediencie vmiešame do majonézovej zmesi.
- Cesto nalejte do vymastenej formy a pečte 30–35 minút pri 180 °C, kým špáradlo zapichnuté do stredu nebude čisté.
- Vyberte z rúry a nechce tortu úplne vychladnúť.
- Na polevu v malom hrnci uvarte a zmiešajte hnedý cukor s maslom.
- Odstráňte z platne a vmiešajte mlieko.
- Postupne pridávajte cukor kryštál a vyšľahajte do hladka.
- Polevou tortu potrite a podávajte.
Čo urobí majonéza s tortou?
V receptoch na čokoládový koláč je možné namiesto tuku alebo oleja použiť majonézu. Dodáva vlhkosť, nadýchanosť a chuť. A nebojte, majonézu ani nepocítite!