Tento jednoduchý, ale pôsobivý recept na tortu z čokolády je vrstvený a preliaty šľahačkou s Oreo sušienkami.
Čo budeme potrebovať
Na tortu
- 210 g múky
- 40 g kakaového prášku
- 1 ¼ lyžičky jedlej sódy
- ¼ lyžičky soli
- 240 g kryštálového cukru
- 240 g kyslej smotany
- 160 ml rastlinného oleja
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na náplň
- 50 sušienok Oreo
- 1 l hustej smotany
- 30 g krupicového cukru
- 1 lyžica vanilkového extraktu
Postup
- Nastavte rošt rúry do strednej polohy a predhrejte rúru na 180 °C.
- Dna dvoch tortových foriem vyložte papierom na pečenie a vnútro zľahka potrite maslom.
- Do veľkej misy preosejte múku, kakao, jedlú sódu a soľ.
- V strednej miske do hladka ušľahajte cukor, kyslú smotanu, olej, vajcia a vanilku.
- Mokré ingrediencie zašľaháme do suchých.
- Cesto rovnomerne rozdeľte medzi pripravené tortové formy.
- Pečte, asi 25 minút.
- Korpusy nechajte 15 minút vychladnúť vo formách, potom ich vyklopte.
- Korpusy nechajte úplne vychladnúť, asi 1 hodinu.
- Na šľahačku opatrne rozkrojte 6 sušienok Oreo na polovicu. Zostávajúce sušienky nakrájajte na kúsky.
- V mixéri ušľahajte ½ smotany. Preložte do veľkej misy a dajte do chladničky.
- V rovnakej mise mixéra ušľahajte zvyšnú smotanu, cukor a vanilku, kým nebude hustá a nadýchaná.
- Obe dve šľahačky zmiešame dohromady.
- Preneste 250 g šľahačky do malej misky a chlaďte, kým nebudete pripravení na zdobenie torty.
- Nakrájané Oreos vmiešame do zvyšnej šľahačky.
- Na zostavenie torty vyrovnajte torty zubatým nožom.
- Umiestnite jedno poschodie na ťažký tanier.
- Navrch dajte asi jednu tretinu šľahačky z Oreo sušienok a rovnomerne ju rozotrite.
- Položte druhé poschodie torty, a potom zakryte vršok a boky torty zostávajúce šľahačkou s Oreo sušienkami.
- Tortu dajte vychladiť, aby sušienky zmäkli, asi 2 hodiny.
- Odloženú šľahačku znovu ušľahajte a preložte do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou a ozdobte tortu podľa vášho uváženia a nakoniec ho ozdobte odloženými polovičkami sušienok Oreo.