Možno si poviete, že sú to jednoducho popraskané sušienky ako tie predtým, ale verte, že pridaním čokolády sa jedná o úplne inú delikatesu. Ak ste tým pravým čokoholikom, potom si ich určite zamilujete a nebudete mať nikdy dosť.
Ingrediencie:
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1/2 hrnčeka + 2 polievkové lyžice kakaového prášku
- 1 lyžička jedlej sódy
- Štipka soli
- 1/2 kocky čerstvého zmäknutého nesoleného masla
- 1/4 hrnčeka práškového cukru
- 1/2 hrnčeka hnedého cukru
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3/4 hrnčeka horkých čokoládových lupienkov
Na obalenie cesta:
- 1 hrnček práškového cukru
Postup:
- Do veľkej misy preosejeme múku, kakao, jedlú sódu, soľ a odložíme nabok.
- Maslo, práškový aj hnedý cukor vyšľaháme v mise pomocou ručného mixéra, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Pridáme vajcia, vanilku a znova premiešame. Postupne pridávame múčnu zmes a miešame, aby sa všetko spojilo.
- Nakoniec vmiešame čokoládové lupienky. Cesto bude husté a lepivé.
- Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 30 minút až 1 hodinu chladiť v chladničke.
- Na tanier nasypeme práškový cukor. Rúru predhrejeme na 175 stupňov a plech vyložíme silikónovou podložkou.
- Pomocou naberačky na sušienky naberáme rovnaké kusy cesta, z neho tvarujeme gule a každú z nich obalíme v cukre.
- Pokladáme na pripravený plech na pečenie. Medzi jednotlivými kúskami cukroviniek necháme aspoň 2 cm medzeru.
- Sušienky zľahka stlačíme zadnou stranou lyžice, aby boli viac placaté.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 8 až 10 minút. Potom vyberieme z rúry a necháme na plechu vychladnúť, aby stuhli.
- vychladnúť na plechu, aby stuhli. Budú popraskané a budú mať pokrčené sladké vršky. Spočiatku budú vyzerať super mäkké, ale uvaria sa samy. Prepečenie povedie k roztaveniu a rozpusteniu cukru.
- Sušienky necháme úplne vychladnúť a potom ich uložíme pri izbovej teplote vo vzduchotesnej dóze na 1 až 2 dni. Potom ich musíme skladovať už v chladničke.