Pokiaľ sa radíte ku skutočným čokoholikom, potom vás tento recept rozhodne dostane. Tieto muffiny sú priamo nadupané touto obľúbenou surovinou a chutia úplne božsky. Jeden kúsok vám stačiť nebude, radšej to bude chcieť dvojitú dávku, aby sa dostalo aj na ostatných.
Ingrediencie:
- 250 g polohrubej múky
- 200 g cukru kryštál
- 41 g holandského kakaa
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 315 g mliečnych čokoládových lupienkov
- 2 vajcia veľkosti L
- 185 g plnotučnej kyslej smotany
- 120 ml rastlinného oleja
- 120 ml plnotučného mlieka
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov a nachystáme si formu a muffiny, pričom do každého otvoru vložíme papierový košíček. Pokiaľ nemáme košíčky, nastriekame formu kuchynským sprejom.
- Do veľkej misy dáme múku, cukor, kakao, jedlú sódu, soľ, čokoládové lupienky a starostlivo premiešame. Zatiaľ odložíme bokom.
- Pripravíme si inú misku, rozklepneme do nej vajcia, pridáme olej, kyslú smotanu, mlieko, vanilkový extrakt a šľaháme tak dlho, kým sa všetko nespojí.
- Tekutú zmes vlejeme do suchých surovín a pomocou gumovej špachtle alebo drevenej varešky premiešame, kým sa všetky suroviny nespoja.
- Hotové cesto naplníme pomocou lyžice a gumovej stierky do jednotlivých otvorov formy a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme 5 minút pri teplote 200 stupňov, potom teplotu znížime na 170 ° C a necháme piecť ďalších cca 15 minút. Špajlí potom skúsime, či sú muffiny uprostred upečené.
- Keď sú hotové, vyberieme ich z rúry a dáme na 10 minút odpočinúť aj s formou. Potom ich ešte len vyberieme a necháme vychladnúť.
- Pri izbovej teplote vydrží po dobe maximálne 4 – 5 dní, v chladničke cca 1 týždeň.