Vyskúšajte aj naše rezy bez cukru! Majú úžasnú konzistenciu a chutia úplne bezkonkurenčne.
Čo budete potrebovať
- 4 stredné vajcia
- 2 lyžice sladidla podľa výberu (voliteľne)
- 50 g masla
- 150 g hladkej múky
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžička prášku do pečiva (voliteľne)
- 100 ml vody
Na polevu:
- 300 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1 lyžička medu
- nesladené kakao na posypanie
Postup
- Oddeľte bielky od žĺtkov.
- V mise odmerajte múku a potom vmiešajte kakao a prípadne prášok do pečiva.
- Lyžicu zvoleného sladidla dajte do misy s bielkami.
- Bielky šľahajte na vysokú rýchlosť, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Nakrájajte maslo a vložte ho do misy, kde sú žĺtky.
- Teraz môžete do misky pridať jednu lyžicu sladidla podľa výberu.
- Šľahajte žĺtok a maslo, kým nebude mať zmes svetlo žltú farbu.
- Potom pridávajte po troškách striedavo suché ingrediencie a vodu.
- Bielky vmiešajte do múčnej žĺtkovej zmesi.
- Pomocou varešky alebo špachtle prerežte zmes zvisle.
- Pohybujte sa špachtľou okolo dna misky a vytiahnite ju späť hore.
- Časť zmesi prenášajte od dna nahor na povrch, pokiaľ sa ingrediencie rovnomerne nespoja.
- Plech s rozmermi 25 x 21 cm vyložte papierom na pečenie alebo ho vymažte trochou masla a vysypte múkou.
- Cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech a dajte do rúry predhriatej na 180 °C asi na 30 minút.
- Buchtu skontrolujte asi za 25 minút, ale neotvárajte rúru skôr!
- Mohlo by to spôsobiť, že buchta spadne.
- Keď vyjde špáradlo vložené do stredu buchty čisté, je hotové.
- Nechajte vychladnúť.
- Pripravte si polevu.
- Vyšľahajte smotanu na šľahanie spolu s vanilkovým extraktom a ľubovoľným sladidlom.
- Po úplnom vychladnutí piškóty (asi za pol hodiny) naň rovnomerne natrite šľahačkovú polevu.
- Nakoniec vrch posypte pomocou sita kakaom.
- Pred podávaním dajte na hodinu do chladničky.