Tieto lahodné rezy z čokolády a kyslej smotany sú krásne vláčne a neuveriteľne jednoduché na prípravu. Každý si ich zamiluje a stanú sa hviezdou akéhokoľvek večierka. Podávajte ich samotné alebo so zmrzlinou.
Čo budete potrebovať
- 3/4 šálky masla
- 2/3 šálky kakaa
- 3/4 šálky vody
- 1 a 3/4 šálky cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 veľké vajcia
- 1 a 3/4 šálky hladkej múky
- 1 a 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
- 3/4 šálky kyslej smotany
Na polevu:
- 12 lyžíc masla
- 1/2 šálky kakaa
- 3 šálky práškového cukru
- 4 – 6 lyžíc mlieka
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Hlboký plech s rozmermi 23 x 33 cm ľahko vymažte tukom a vysypte múkou.
- Pridajte maslo, kakao a vodu do stredného hrnca.
- Jemne zmes šľahajte, kým sa kakao a maslo nerozpustí.
- Odoberte z platne.
- Nalejte zmes do veľkej misy a nechajte mierne vychladnúť.
- Vmiešajte cukor, následne vajcia a vanilkový extrakt.
- Pomocou mixéra zašľahajte múku, jedlú sódu a soľ.
- Potom vmiešajte kyslú smotanu.
- Nalejte na pripravený plech a pečte asi 35 minút, kým špáradlo zapichnuté do stredu buchty nevyjde čisté.
- Medzitým si pripravte polevu.
- V malom hrnci na strednom plameni rozpustite maslo a kakao.
- Odstráňte z ohňa a nalejte zmes do mixovacej nádoby a nechajte chvíľu vychladnúť.
- Prišľahajte práškový cukor (asi ½ šálky naraz) a potom striedavo prišľahávajte mlieko a cukor, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu a sladkosti.
- Vychladnutú buchtu potrite polevou a prípadne ozdobte posypkami.
Kokos sa používa pri pečení aj zdobení mnohých rôznych dezertov. Dodá im nielen skvelú chuť, ale svojou bielou farbou aj eleganciu. Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na rezy s kokosom ! Vyskúšajte kombináciu s čokoládou, vanilkou či šľahačkou. Ktorá varianta sa stane vašou najobľúbenejšou?