Čokoládovo-cuketové rezy bez lepku

Čokoládovo-cuketové rezy bez lepku

Táto bezlepková buchta z čokolády a cukiet je snáď najvláčnejšia a chuťovo najbohatšia múčnik vôbec! Vyskúšajte a uvidíte sami.

Ingrediencie

Na buchte:

  • 85 g horkej čokolády, nasekané
  • 112 g rastlinného oleja
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 280 g univerzálnej bezlepkovej múky
  • 1 lyžička xantánovej gumy (vynechajte, ak ju vaša zmes už obsahuje)
  • 27 g nesladeného holandského kakaa
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia izbovej teploty, rozšľahané
  • 1/2 šálky teplej vody
  • 330 g nastrúhanej cukety (asi 2 veľké alebo 3 stredne veľké cukety)

Na polevu:

  • 230 g horkej čokolády, nasekané
  • 1/2 šálky silnej smotany na šľahanie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 160°C.
  2. 23 cm štvorcový pekáč vymažte alebo vyložte papierom na pečenie a dajte bokom.
  3. Dajte 85 g nasekanej čokolády do malej, tepelne bezpečnej misky nad hrniec s vriacou vodou (uistite sa, že sa misa nedotýka vody).
  4. Miešajte, kým sa takmer všetka čokoláda nerozpustí.
  5. Odoberte z ohňa a miešajte, kým sa všetka čokoláda nerozpustí a nebude hladká.
  6. Pridajte olej a vanilku, premiešajte a spojte a nechajte krátko vychladnúť.
  7. Do veľkej misy dajte múku, xantánovú gumu, kakaový prášok, soľ, prášok do pečiva a cukor a prešľahajte, aby sa všetko dobre spojilo.
  8. Pridajte rozpustenú čokoládu a olejovú zmes a premiešajte.
  9. Pridajte vajcia a vodu a premiešajte.
  10. Cesto bude husté.
  11. Pridajte nastrúhané cukety a premiešajte.
  12. Cesto naškrabte do pripravenej formy a navlhčenou stierkou alebo nožom uhlaďte do rovnomernej vrstvy.
  13. Umiestnite formu doprostred predhriatej rúry a pečte asi 30 minút, alebo kým špáradlo vložené do stredu nevyjde len s niekoľkými navlhčenými omrvinkami.
  14. Vyberte buchtu z rúry a nechajte vo forme vychladnúť aspoň 20 minút.
  15. Akonáhle je buchta vychladnutá, pripravte si polevu.
  16. Nasekanú čokoládu vložte do stredne veľkej misy.
  17. V malom kastróliku priveďte smotanu do varu.
  18. Nakrájanú čokoládu zalejte smotanou a nechajte pár minút odležať, aby sa čokoláda začala rozpúšťať.
  19. Miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí a poleva nie je hladká.
  20. Okamžite rovnomerne nalejte na vrch buchty.
  21. Nechajte sedieť pri izbovej teplote, kým poleva nezaschne.
  22. Pre pevnejšiu polevu vložte buchtu na 30 minút do chladničky a potom nakrájajte na štvorčeky a podávajte.
Bezlepkový rez z cukiet a čokolády servírovaný na tanieriku s vidličkou.
www.glutenfreeonashoestring.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.