Milovníci čokolády pozor! Pripravili sme pre vás tie najskvelejšie recepty na čokoládové guličky!
Recepty sú jednoduché, hotové v pár krokoch a vám nezostane nič iné ako sa tešiť až túto dobrotu ochutnáte!
Skúste naše výborné kombinácie s kokosom, arašidovým maslom alebo si vychutnajte aj bielu čokoládu.
Tak ktoré guličky budú vaše prvé?
Naše recepty
Akú čokoládu na guličky použiť?
Čokoláda pochádza zo zŕn kakaovníka. Zrná sú pražené a mleté, aby sa vytvorila pasta nazývaná , ktorú neskôr delíme na kakaové maslo a kakaový prášok. Rôznymi pomermi medzi kakaovým maslom, kakaovým práškom, cukrom a ďalších prísad vznikajú rôzne druhy čokolády.
Čokoláda na varenie – tiež sa nazýva ako horká čokoláda. Tento druh čokolády obsahuje 50-58% kakaového masla a je bez pridaného cukru. Mala by sa používať v receptoch, kde sme použili iné sladidlo, ako sú brownies alebo čokoládové korpusy.
Horkosladká čokoláda – tá má najsilnejšiu čokoládovú chuť a obsahuje minimálne 35% čokoládovej pasty. Niektoré prémiové značky obsahujú 70 % alebo viac kakaového masla a kakaovej sušiny. Je to najlepší druh čokolády na varenie a pečenie. Skúste z nej vytvoriť napríklad puding, čokoládovú penu, ganache a glazúra, nebudú mať chybu.
Polosladké – má viac pridaného cukru a obsahuje minimálne 35% čokoládovej pasty. Táto čokoláda vynikne najviac v receptoch, kde čokoláda zohráva hlavnú úlohu, ako sú čokoládové koláče, čokoládové buchty alebo čokoládové krémy.
Sladká čokoláda – obsahuje minimálne 15% čokoládovej pasty. Použijeme ju napríklad v receptoch na sušienky s čokoládovými kúskami.
Mliečna čokoláda – obsahuje aspoň 10% čokoládovej pasty a aspoň 12% mliečnej sušiny, aby získala sladkú a krémovú chuť. Túto čokoládu skôr ako do cesta použite ako finálne „dotiahnutie“ receptu na palacinky alebo muffiny.
Biela čokoláda – nie je to naozaj „pravá“ čokoláda, pretože neobsahuje čokoládovú sušinu. Obsahuje minimálne 20% kakaového masla. Je skvelá v kombinácii s orechmi a soľou – predstavte si makadamové sušienky z bielej čokolády.
Kakaový prášok – môže byť sladký alebo horký. Vyrába sa sušením a mletím čokoládovej pasty a odstránením väčšiny kakaového masla, pričom musí byť, ale stále zachovaných 10-22 % kakaového masla.
V našich receptoch na čokoládové guličky odporúčame používať prvé tri druhy čokolády. Je to z toho dôvodu, že je v receptoch vždy navyše pridané ďalšie sladidlo a použitím sladkej čokolády, by mohlo dôjsť k presladeniu a zároveň by guličky stratili chuť, ktorú majú správne mať, a to ľahko horkastú a trpkú.
Nie je na škodu skombinovať napríklad polosladkú čokoládu spoločne s kakaovým práškom, čo vytvorí zaujímavý chuťový most, ale nezabúdajte pridať viac tekutých surovín, aby cesto nebolo príliš husté.