Táto hriešne dobrá lávová torta z horkej čokolády vám aj za chmúrneho zimného počasia zdvihne náladu, tak že sa vám bude chcieť tancovať! Tento recept je tiež bez lepku, bez obilnín, bez mlieka a je paleo.
Čo budeme potrebovať
- 100 g kokosového oleja
- 200 g horkej čokolády (nasekané)
- 2 vajcia
- 2 žĺtky
- 3 lyžice medu
- Lyžička vanilkového extraktu
- 2,5 lyžice kokosovej múky
- Lyžica drveného kokosu
- Štipka soli
Na polevu
- 380 g plnotučného kokosového mlieka (cez noc chladeného)
- Lyžička vanilkového extraktu
- Lyžička medu
- 40 g nasekaných pistácií
Postup
- Uistíme sa, že plechovka kokosového mlieka bola cez noc v chlade
- Otvoríme hornú časť plechovky a opatrne lyžicou vylejeme stuhnutý kokosový krém do malej misky
- Kokosovú vodu si ponecháme vedľa (viď TIP)
- Ručným mixérom šľaháme 1-2 minúty kokosový krém s vanilkou a medom
- Všetko dáme do chladničky
- Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
- Vymažeme a vysypeme si štyri zapekacie misky kokosovým olejom a vysypeme ich drveným kokosom
- 100 g kokosového oleja si na strednú teplotu rozpustíme
- Potom teplotu vypneme a pridáme čokoládu
- Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a ingrediencie nespoja
- Potom si mixérom na vysoké otáčky ušľaháme vajcia, žĺtky, med, vanilkový extrakt a soľ
- Zmes by mala mierne zhustnúť a zožltnúť
- Znížime otáčky a pomaly pridávame čokoládu a kokosovú múku, kým sa prísady úplne nespoja do konzistencie cesta
- Cesto nalejeme do formičiek a pečieme 8–9 minút, kým boky nie sú upečené, ale stredy sú stále mäkké a mierne sa chvejú
- Torty necháme vychladnúť v zapekacích miskách po dobu jednej minúty
- Potom ich jednotlivo vyklopíme na tanier
- Navrch pridáme kokosový krém a nasekané pistácie
- Ihneď podávame
Pokiaľ sa vaša plechovka úplne nerozdelila na kokosový krém a kokosovú vodu, budete to musieť skúsiť znova s novou plechovkou.
Milujete sladké, ale obmedzuje vás bezlepková diéta? Nechajte sa inšpirovať ďalšími receptami na bezlepkové buchty a sladké , na ktorom si pochutnáte rovnako ako na tejto lávovej torte.