Výroba domácej poťahovej hmoty z čokolády na zdobenie torty je až prekvapivo jednoduchá. Vďaka užitočným tipom ako je použitie horúcej vody v tomto recepte, môžete dosiahnuť sýto tmavú farbu, správnu elasticitu a poddajnú konzistenciu pre ľahkú prácu.
Čo budeme potrebovať
- 120 ml nemliečnej smotany (alebo vody)
- 3 lyžice želatíny
- Lyžica oleja
- 170 ml kukuričného sirupu
- 50 g masla (zmäknuté)
- 480 g práškového cukru
- 170 g kakaového prášku
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžice vody
- 120 g práškového cukru
Postup
- V strednej miske (vhodnej na použitie v mikrovlnnej rúre) zmiešame smotanu a želatínu
- Namočíme ju na dve minúty do smotany
- Potom ohrievame v mikrovlnnej rúre v 30 sekundových intervaloch, kým sa nerozpustí
- Ešte za tepla pridáme maslo, kukuričný sirup, olej a vanilkový extrakt
- Zmes by mala mať stále tekutú konzistenciu
- V prípade potreby vložíme späť do mikrovlnnej rúry na ďalších 10 sekúnd
- Vo veľkej mise zmiešame práškový cukor a kakaový prášok
- Pokiaľ sú v práškovom cukre nejaké hrudky, najprv ho preosejeme, inak bude mať fondán aj hrudky
- Teplé mokré ingrediencie nalejeme do stredu suchých
- Začneme pomocou metličky alebo ruky, od krajov k stredom zapracovávať
- Potom pridáme 2 lyžice horúcej vody a pokračujte v miešaní
- Zmes prenesieme na dobre poprášenú pracovnú plochu a pokračujeme v miesení
- V prípade potreby pridáme ďalší práškový cukor
- Miesime, kým fondán nebude hladký a pružný
- Fondánové cesto rozdelíme na dva kusy
- Vložíme ich do vrecka so zipsom, aby sme zabránili vyschnutiu
- Fondánovú hmotu necháme odpočinúť v chladničke aspoň 3 hodiny alebo ideálne cez noc na kuchynskej linke alebo v chladničke
- Pokiaľ sme dali fondán oddýchnuť do chladničky, tak ho z nej vyberieme a necháme ohriať na izbovú teplotu
- Prehnite ho, kým nebude hladký a pružný
- Neskôr s ním môžeme s týmto francúzskym čokoládovým fondánom pracovať
Tento fondán môžeme skladovať pri izbovej teplote na chladnom tmavom mieste po dobu jedného mesiaca alebo v chladničke po dobu až 3 mesiacov. Tento fondán môžete tiež zmraziť v chladničke až na 6 mesiacov.
Čokoládová zdobiaca hmota sa najlepšie hodí k ničomu inému než čokoládovej torte. Využite tento recept na rolovaný fondán a ozdobte s nímčokoládový korpus obalený nugátovým krémom .