Mnoho domácich cukrárov a cukrárok je milo prekvapených, aký ľahký tento dezert zo smotany vlastne je! Vyžaduje iba 6 ingrediencií, a pokiaľ sa budete riadiť popísaným postupom, úspech bude zaručený a vy si vychutnáte ten najkrémovejší dezert všetkých čias.
Čo budeme potrebovať
- 5 veľkých žĺtkov
- 150 g krupicového cukru (rozdeleného)
- 720 ml smotany na šľahanie
- Lyžička kávového prášku (instantnej kávy)
- Štipka soli
- Lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Žĺtky si vyšľaháme so 100 g cukru a dáme bokom
- Na platni vo väčšom hrnci si začneme pomaly zahrievať smotanu s kávovým práškom a soľou
- Akonáhle sa zmes začne variť, stiahneme ju z platne a vmiešame vanilkový extrakt
- Zo smotany si odoberieme asi 100 ml a pomaly ju začneme primiešavať do vyšľahaných žĺtkov
- Potom žĺtky vlejeme do teplej smotany a zmiešame
- Malé formičky na creme brulee si rozložíme do pekáča
- Formičky naplníme smotanovým pudingom
- Potom do pekáča nalejeme horúcu vodu, ktorá by mala zakrývať aspoň polovicu výšky formičiek
- Pekáč vložíme do rúry a pečieme
- Pečieme približne 35 minút, kým okraje nezozlátnu
- Formičky potom vyberieme z rúry a umiestnime na mriežku, kde ich necháme vychladnúť aspoň hodinu a potom ich umiestnime do chladničky, kde ich necháme 4 hodiny až 2 dni
- Zvyšným cukrom kryštál posypeme jednotlivé dezerty
- Pomocou plynového ručného horáka alebo rúry zapnutej na 220 stupňov a režim grilu, necháme cukor skaramelizovať a vytvoríme chrumkavú kôru