Táto dokonalá jarná maková bábovka je rovnako krásna ako jednoduchá. Recept na bábovku s makom je plný čerstvých čučoriedok s citrónovou polevou z práškového cukru. Či už na Deň matiek, Veľkú noc alebo akákoľvek jarná oslava, je to perfektná sladkosť na stôl.
Čo budeme potrebovať
- 1 ½ lyžice strúhanky
- 1 ¾ šálky kryštálového cukru
- ¾ šálky masla
- 4 veľké vajcia
- 3 šálky hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžica maku
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- 1 ½ šálky čerstvých čučoriedok
- ¾ šálky odtučneného cmaru
- ⅓ šálky čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička citrónového extraktu
Na glazúru
- 1 hrnček práškového cukru
- 1 lyžica odtučneného cmaru
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vymažte formu na bábovku a vysypte strúhankou.
- Zmiešajte kryštálový cukor a maslo vo veľkej mise a šľahajte.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, a po každom pridaní dobre prešľahajte.
- Zmiešajte múku a ďalšie 4 prísady (po soľ).
- Pridajte čučoriedky do zmesi múky a premiešajte.
- Zmiešajte 3/4 šálky cmaru, 1/3 šálky šťavy a extrakty.
- Do cukrovej zmesi striedavo pridávajte múčnu zmes a cmar.
- Nalejte cesto do pripravenej formy.
- Pečte pri 180 °C po dobu 45 minút alebo pokiaľ drevené špáradlo vložené do stredu nevyjde čisté.
- Chlaďte vo forme pred vyklopením 10 minút.
- Ak chcete pripraviť polevu, vložte práškový cukor do malej misky, pridajte 1 lyžicu cmaru a 1 lyžicu šťavy a miešajte metličkou, kým sa nespoja.
- Nalejte polevu na teplú makovú bábovku a nechajte úplne vychladnúť.
Keď už budete v mletí makových semienok, potom by ste si mohli pomlieť aj domácu kávu. Zaobstarajte si, vďaka našej recenzii tie najlepšie automatické alebo ručné mlynčeky na kávu a prevoňajte si váš domov!