Črepníková buchta

Črepníková buchta

Máte doma prebytok banánov a sú už také zrelé, že máte chuť ich vyhodiť? To by bola veľká škoda, pretože z nich môžete pripraviť skvelú vláčnu buchtu, po ktorej sa budete olizovať až nad obočím.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1/3 hrnčeka zmäknutého masla
  • 3/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 vajce
  • 2 zrelé banány
  • 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky soli
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany

Na polevu:

  • 1/4 hrnčeka zmäknutého masla
  • 1/4 hrnčeka smotanového syra
  • 2 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 1/4 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 lyžice smotany na šľahanie

Postup:

  • Ako už tradične začneme tým, že si predhrejeme rúru na 180 stupňov a vymažeme formu na pečenie maslom a vysypeme múkou.
  • Do misky dáme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu aj soľ a zmiešame.
  • V inej miske našľaháme maslo, cukor a vanilku. Šľaháme tak dlho, až bude zmes pekne nadýchaná, zhruba 3 minúty.
  • Banány roztlačíme v malej miske vidličkou a pridáme k maslu. Dôkladne zašľaháme a pridáme suché suroviny na striedačku s kyslou smotanou.
  • Zamiešame, aby vzniklo hladké cesto, a to prelejeme do pripravenej formy na pečenie.
  • Dáme piecť na 30 – 35 minút, potom vyberieme z rúry a odložíme na 10 minút bokom.
  • Vyklopíme na stojan či kuchynskú mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  • Pripravíme si polevu našľahaním masla a smotanového syra po dobu 1 minúty.
  • Potom prisypeme cukor, soľ aj smotanu a šľaháme 3 minúty, aby bola poleva nadýchaná.
  • Polevou prelejeme povrch buchty/torty a necháme v chladničke asi 1 hodinu zatuhnúť.

Pre ešte lepšiu chuť môžeme zmiešať 2 lyžice mlieka a 1/2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy a touto zmesou potrieť korpus predtým, než naň nanesieme smotanovú polevu.

Banánová buchta črepníková so smotanovou perinou.
Zdroj: https://anitalianinmykitchen.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.