Máte doma prebytok banánov a sú už také zrelé, že máte chuť ich vyhodiť? To by bola veľká škoda, pretože z nich môžete pripraviť skvelú vláčnu buchtu, po ktorej sa budete olizovať až nad obočím.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1/3 hrnčeka zmäknutého masla
- 3/4 hrnčeka hnedého cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 vajce
- 2 zrelé banány
- 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
Na polevu:
- 1/4 hrnčeka zmäknutého masla
- 1/4 hrnčeka smotanového syra
- 2 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 1/4 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžice smotany na šľahanie
Postup:
- Ako už tradične začneme tým, že si predhrejeme rúru na 180 stupňov a vymažeme formu na pečenie maslom a vysypeme múkou.
- Do misky dáme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu aj soľ a zmiešame.
- V inej miske našľaháme maslo, cukor a vanilku. Šľaháme tak dlho, až bude zmes pekne nadýchaná, zhruba 3 minúty.
- Banány roztlačíme v malej miske vidličkou a pridáme k maslu. Dôkladne zašľaháme a pridáme suché suroviny na striedačku s kyslou smotanou.
- Zamiešame, aby vzniklo hladké cesto, a to prelejeme do pripravenej formy na pečenie.
- Dáme piecť na 30 – 35 minút, potom vyberieme z rúry a odložíme na 10 minút bokom.
- Vyklopíme na stojan či kuchynskú mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Pripravíme si polevu našľahaním masla a smotanového syra po dobu 1 minúty.
- Potom prisypeme cukor, soľ aj smotanu a šľaháme 3 minúty, aby bola poleva nadýchaná.
- Polevou prelejeme povrch buchty/torty a necháme v chladničke asi 1 hodinu zatuhnúť.
Pre ešte lepšiu chuť môžeme zmiešať 2 lyžice mlieka a 1/2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy a touto zmesou potrieť korpus predtým, než naň nanesieme smotanovú polevu.