Táto orechová bábovka sa v zahraničí pečie najmä na Veľkú noc, pretože svojím vzhľadom a farbou pripomína jarné kvety. Je úžasne vláčna a jemná.
Keď niekedy nebudete vedieť, čím obdarovať svojich blízkych, upečte im túto bábovku, pekne zabaľte a máte darček na jedničku.
Ingrediencie:
- 1 hrnček vlažného mlieka (môže byť aj sójové)
- 1 polievková lyžica instantného droždia
- 1 hrnček varené polenty
- 1 hrnček varenej ryže
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 4 polievkové lyžice cukru
- 1/3 lyžičky soli
- 1/2 šálky sušených brusníc (môžu byť hrozienka, sultánky)
- 1/2 hrnčeka nasekaných mandlí
- 1 lyžička citrónovej kôry
- Maslo na vymazanie formy
Postup:
- Do misy nalejeme mlieko a necháme v ňom rozpustiť instantné droždie.
- V inej miske zmiešame všetky sypké prísady, teda múku, cukor, soľ, sušené brusnice, citrónovú kôru a mandle.
- K mlieku prihodíme polentu, ryžu a dôkladne premiešame.
- Nakoniec po častiach pridávame sypkú zmes a dôkladne zamiešame, aby bolo cesto hladké.
- Predhrejeme si rúru na 180 ° C a medzitým si vymastíme a vysypeme formu.
- Vlejeme hotové cesto, uhladíme a dáme piecť na 45 minút.
- Bábovka by mala mať zlatohnedý nádych.
- Keby začala veľmi hnednúť, prikryjeme ju alobalom.
- Pomocou špajle sa v strednej časti uistíme, že nie je cesto surové.
- Hotovú bábovku vyberieme z rúry a necháme 5 – 10 minút odpočinúť.
- Potom ju vyklopíme pomaly z formy a odložíme na mriežku, aby vychladla.
- Môžeme ešte posypať práškovým cukrom, prípadne počkať čokoládovou polevou.