Jemne korenená náplň plnená veľkými a šťavnatými hrozienkami. V tomto koláči s hrozienkami a z kyslej smotany, ktorý je stredozápadnou klasikou nájdete všetko, čo od delikátneho múčnika čakáte. Pre ďalšie rýchle a sladké bábovkové recepty z jedného hrnčeka sa nechajte inšpirovať u nás!
Čo budeme potrebovať
- 1 predpečená koláčová krusta
- 1 šálka hrozienok
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ¾ šálky kryštálového cukru
- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- ¼ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletej škorice
- ⅛ lyžičky mletého klinčeka
- 1 šálka kyslej smotany
- ½ šálky plnotučného mlieka
- 3 vajcia izbovej teploty
- 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru
- ¼ lyžičky soli
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Hrozienka dajte do malého hrnca s dostatočným množstvom vody, aby boli úplne zakryté. Priveďte do varu, potom stiahnite z platne a pridajte vanilku. Nechajte odstáť aspoň 10 minút.
- Medzitým zmiešajte cukor, kukuričný škrob, soľ, škoricu a klinčeky vo veľkom hrnci a prešľahajte.
- Pridajte kyslú smotanu a mlieko a dobre prešľahajte.
- Varte na stredne vysokú teplotu, kým zmes nezhustne. Znížte teplotu na minimum.
- V malej miske rozšľahajte žĺtky, pridajte ½ šálky horúcej náplne a dobre prešľahajte.
- Pridajte ďalšiu ½ šálky a znova prešľahajte, aby sa žĺtky temperovali.
- Nalejte temperovanú vaječnú zmes do hrnca, dobre premiešajte a varte na miernu teplotu 2 minúty, kým nezhustne.
- Hrozienka zlejte, ponechajte si ½ šálky tekutiny. Pridajte hrozienka a odloženú tekutinu do pudingovej náplne a dobre premiešajte.
- Nalejte do pripravenej krusty.
- Nechajte 10 minút vychladnúť.
- Finálnu snehovú vrstvu pripravte tak, že bielky a soľ vyšľaháte.
- Keď sa začnú tvoriť penové mäkké vrcholy, postupne pridávajte kryštálový cukor, po 1 lyžicu a šľahajte do tuha.
- Sneh naneste na vrch koláča a rozotrite.
- Pečte 15 minút, kým nie je krusta zlatisto hnedá.
- Nechajte 1 hodinu ochladzovať pri izbovej teplote, potom preneste do chladničky vychladiť na ďalšie 1-2 hodiny.