Nechcete sa v kuchyni zdržiavať odvažovaním ingrediencií? Gratulujeme! Práve ste objavili skvelý recept na mrkvové koláče, kde potrebujete iba hrnček na prichystanie všetkého potrebného.
Budete potrebovať:
Na koláčové cesto:
- 1, 5 hrnčeka hladkej múky
- ¾ hrnčeka masla
- štipka soli
- trošku veľmi studenej vody
Na náplň:
- 2 hrnčeky nastrúhanej mrkvy
- 2 vajcia
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1 hrnček hnedého cukru
- 1 lyžičku mletej škorice
- ¾ hrnčeka mlieka
Postup prípravy:
- Najskôr si pripravte koláčové cesto tak, že ešte stvrdnuté maslo zmiešajte so soľou a múkou. Zmes veľmi dobre prepracujte, až z neho bude hmota pripomínajúca posýpku. Potom pomaly prilejte veľmi studenú vodu. Cesto musí byť stále dosť drobivé, nie mokré. Krátko vyvaľkajte na pomúčenej podložke a vložte do maslom vymastenej formy na koláč. Na cesto dajte papier na pečenie a nasypte aspoň hrnček fazule na zaťaženie, aby cesto nevybehlo veľmi vysoko. Pečte 15 minút v stredne vyhriatej rúre.
- Teraz si prichystáme náplň. Najskôr si nastrúhajte mrkvu.
- Vajcia, cukor a mlieko šľahajte asi 5 minút.
- Potom pridajte mletú škoricu a ¾ hrnčeka mlieka. Pridajte nastrúhanú mrkvu a vanilkový extrakt. A hurá so zmesou na koláč!
- Pečte v stredne vyhriatej rúre zhruba pol hodiny.
- Po vychladnutí koláč nakrájajte na plátky a ozdobte šľahačkou.