Croissanty na oslavu svätého Martina

Croissanty na oslavu svätého Martina

Ďalším tradičným receptom pre tento sviatok sú luxusné rožky s jemnou konzistenciou a úplne charakteristickou chuťou. Dokonca to môže byť aj skvelý darček pre milovníkov jedla.

Ingrediencie:

  • 3/4 hrnčeka vlažného mlieka
  • 1 vrecko sušeného droždia
  • 4 hrnčeky polohrubej múky
  • 3 polievkové lyžice cukru
  • 1/4 lyžičky soli
  • 3 vajcia
  • 3/4 hrnčeka masla
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1/2 hrnčeka hrubého cukru

Postup:

  • Kvasinky rozpustíme vo vlažnom mlieku. Múku preosejeme do misky, utvoríme jamku, pridáme soľ, cukor a mlieko s droždím. Vypracujeme hladké cesto, zakryjeme a necháme 1 hodinu odpočívať na teplom mieste.
  • Pridáme vajcia, polovicu masla a zapracujeme do cesta, aby bolo znova úplne hladké. Keď bude veľmi lepkavé, prisypeme trošku múky.
  • Rozpustíme si zvyšné maslo a pripravíme cukor na posyp. Pokiaľ nemáme hrubý cukor, môžeme rozdrviť valčekom kocky cukry.
  • Cesto vyvaľkáme na veľký okrúhly plát, z ktorého vykrájame 12 – 16 rovnako veľkých trojuholníkov.
  • Každý z nich potrieme rozpusteným maslom a posypeme hrubým cukrom. Zrolujeme do tvaru rožku a naukladáme na plech.
  • Na plechu potrieme vaječnými žĺtkami a posypeme ďalším cukrom. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
  • Rožteky vložíme do rúry a pečieme zhruba 25 minút dozlatista. Upečené necháme vychladnúť a potom pocukrujeme.
Jednoduché rohlíčky bez plnky.
Zdroj: https://catholiccuisine.blogspot.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.