Ďalším tradičným receptom pre tento sviatok sú luxusné rožky s jemnou konzistenciou a úplne charakteristickou chuťou. Dokonca to môže byť aj skvelý darček pre milovníkov jedla.
Ingrediencie:
- 3/4 hrnčeka vlažného mlieka
- 1 vrecko sušeného droždia
- 4 hrnčeky polohrubej múky
- 3 polievkové lyžice cukru
- 1/4 lyžičky soli
- 3 vajcia
- 3/4 hrnčeka masla
- 2 vaječné žĺtky
- 1/2 hrnčeka hrubého cukru
Postup:
- Kvasinky rozpustíme vo vlažnom mlieku. Múku preosejeme do misky, utvoríme jamku, pridáme soľ, cukor a mlieko s droždím. Vypracujeme hladké cesto, zakryjeme a necháme 1 hodinu odpočívať na teplom mieste.
- Pridáme vajcia, polovicu masla a zapracujeme do cesta, aby bolo znova úplne hladké. Keď bude veľmi lepkavé, prisypeme trošku múky.
- Rozpustíme si zvyšné maslo a pripravíme cukor na posyp. Pokiaľ nemáme hrubý cukor, môžeme rozdrviť valčekom kocky cukry.
- Cesto vyvaľkáme na veľký okrúhly plát, z ktorého vykrájame 12 – 16 rovnako veľkých trojuholníkov.
- Každý z nich potrieme rozpusteným maslom a posypeme hrubým cukrom. Zrolujeme do tvaru rožku a naukladáme na plech.
- Na plechu potrieme vaječnými žĺtkami a posypeme ďalším cukrom. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
- Rožteky vložíme do rúry a pečieme zhruba 25 minút dozlatista. Upečené necháme vychladnúť a potom pocukrujeme.