Croque madame

Croque madame

Ikonické raňajky vo francúzskom štýle. Pokrm croque madame, je sendvič vyrobený z chleba typu briošky s typickou náplňou zo syra, šunky, sadených vajec a bešamelovej omáčky. Vajcia servírujeme žĺtkom nahor, aby žĺtok pri krájaní sendviča mohol vytiecť.

Čo budeme potrebovať

Na bešamel

  1. 90 g nesoleného masla
  2. 30 g hladkej múky
  3. Lyžička soli
  4. Štipka mletého muškátového orieška
  5. 730 ml mlieka
  6. 50 g strúhaného parmezánu

Ďalšie prísady

  1. Bochník briošky (alebo toastového chlebu)
  2. 30 g strúhaného tvrdého syra
  3. 8 plátkov šunky (nakrájané na malé kúsky)
  4. 25 g strúhaného parmezánu
  5. Maslo (zmäknuté)
  6. 4 veľké vyprážané vajcia

Postup

  1. Na bešamel si rozpustíme 6 lyžíc masla v nepriľnavej panvici
  2. Potom zašľaháme múku
  3. Pokračujeme v šľahaní a varení po dobu 2-3 minút, tak aby zmes bola hustá
  4. Pomaly zašľaháme jednu polovicu mlieka
  5. Nechajte múčnú zmes, aby mlieko absorbovala, a potom pridáme zvyšok mlieka
  6. Najprv múčná zmes bude vyzerať ako pasta, ale pomaly zriedi
  7. Pokračujeme vo varení, asi 5–8 minút na strednú teplotu, kým omáčka nezhustne
  8. Akonáhle omáčka zhustne, zašľaháme soľ, muškátový oriešok a ½ parmezánu
  9. Pokračujeme v šľahaní, kým sa syr nerozpustí
  10. Omáčku odstránime z platne a necháme mierne vychladnúť
  11. Medzitým si pripravíme sendvič
  12. Rúru predohrejeme na 150 stupňov
  13. Plech vyložte papierom na pečenie
  14. Briošku nakrájajte na 8 hrubých plátkov alebo pracujeme s klasickými plátkami toastového chleba
  15. Na 4 plátky chleba nasypeme nastrúhaný tvrdý syr
  16. Potom na syr položíme plátky šunky a na každý plátok dáme lyžicu bešamelu.
  17. Navrch položíme zvyšné plátky chleba a vrch potrieme zmäknutým maslom
  18. Predhrejeme si veľkú panvicu na strednú teplotu
  19. Do nej vložíme sendviče potretou stranou dole
  20. Zatiaľ čo sa táto strana opeká, druhú stranu taktiež potrieme maslom
  21. Pečieme z každej strany asi 2 minúty, kým nie sú obe strany zlatisté
  22. Akonáhle sú obe strany opečené, položíme ich na pripravený plech
  23. Navrch každého sendviča pridáme 2 lyžice bešamelu a 1 lyžicou parmezánu
  24. Vložíme ich do rúry a pečieme asi 5 minút, kým sa syr nerozpustí
  25. Vyberieme sendviče z rúry, pridáme sadené vajcia a ihneď podávame

Vychutnajte si nadýchaný toastový chlieb aj inak. Môžete ich vyskúšať v najrôznejších variáciách, sladkých i slaných, podľa týchto výborných receptov s toastovým chlebom .

Tradičný recept na zapečenú šunku v brioške a bešameli.
Zdroj: simply-delicious-food.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.