Pokiaľ milujete ovocie v kombinácii s posýpkou, potom rozhodne vyskúšajte recepty na crumble.
Je to lahodný britský dezert, ktorý si natoľko obľúbite, že ho budete robiť neustále.
Inšpirujte sa v našom článku a vyskúšajte nami starostlivo zozbierané pochúťky jednu po druhej.
Môže to byť ľahká desiata, malé raňajky, ale aj sladká večera či len pohostenie pri popoludňajšom večierku.
Naše recepty
Čo je vlastne crumble?
Crumble je veľmi populárny a maximálne jednoduchý dezert, ktorý má svoj pôvod na Britských ostrovoch. Je tvorený ovocím a posýpkou. Zaujímavé je, že tento druh múčnika vznikol v období druhej svetovej vojny.
Bola to vlastne alternatíva na klasický posýpkový koláč, pretože múka a maslo bolo nedostatkovým tovarom av tom čase vydávané iba na prídel. Na prípravu je typická zapekacia misa, čo neznamená, že nie je možné použiť aj nejakú formu či dokonca pekáč.
Aké ovocie sa používa?
- Slivky
- Jablká
- Černice
- Brusnice
- Marhule
- Hrušky
- Černice
- Čučoriedky
- Broskyne
- Maliny
- Ríbezle
- Rebarbora
Pokiaľ nechcete strácať veľa času prípravou bežného koláča s posýpkou, môžete zvoliť túto pochúťku. Je to svojim spôsobom to isté, len nepotrebujete zarábať cesto. Výhodou je, že okrem klasickej drobenky, sa dá pripraviť aj verzia s ovsenými vločkami, mandľami, orechmi, slnečnicovými semienkami atď.
Chcete vidieť, ako sa dá taký dezert v podobe crumble vlastne pripraviť? Mrknite, ako to robí vyhlásený šéfkuchár.