Pre každého, kto miluje čerstvé ovocie je tento dezert luxusnou pochúťkou na akúkoľvek príležitosť. Napríklad ho môžete pripraviť ako pohostenie pre návštevu, alebo malú desiatu pre svojich potomkov.
Ingrediencie:
- 3 hrsti čerstvého ovocia (jahody + čerešne)
- 3/4 hrnčeka polohrubej múky
- 1/2 hrnčeka celozrnných ovsených vločiek
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 6 lyžíc zmäknutého soleného masla
Postup:
- Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
- V miske zmiešame múku, ovsené vločky, hnedý cukor a škoricu.
- Pridáme zmäknuté maslo a prsty dôkladne zapracujeme do suchých surovín, aby sa utvorila drobenka.
- Hotovú posýpku nasypeme do pekáča vymasteného hrubou vrstvou nesoleného masla.
- Vložíme do rúry a pečieme cca 15 minút.
- Potom vyberieme z rúry, premiešame a dáme piecť na ďalších 7 minút.
- Upečenú posýpku necháme 2 – 3 minúty odpočívať.
- Na taniere či do misky dáme čerstvé ovocie a posypeme posýpkou.
- Kto chce, môže ešte pridať vanilkovú zmrzlinu.
- Ak sa nám nechce piecť len samotnú posýpku, dáme čerstvé ovocie na dno pekáča, naň posýpku a pečieme klasicky. V letných mesiacoch je ale prijateľnejší prvý variant so studeným ovocím.