V období júla je les plný obsypaných fialových kríkov. Toto lesné ovocie je síce pomalšie na zber, ale je množstvo dobrôt, ktoré s ním potom vykúzlite.
Či už čerstvé alebo mrazené, čučoriedky sú jednou z najlepších surovín na pečenie.
Vybrali sme pre vás tie najlepšie recepty na čučoriedkovú buchtu.
Inšpirujte sa a skúste nejaký.
Naše recepty
Čučoriedky ako jedno z najzdravších ovocí
Čučoriedky nájdeme skoro v každom lese. Určite stojí za to si aspoň hŕstku pri návšteve lesa odtrhnúť. Nielenže si určite pochutnáte, ale prospejete aj svojmu zdraviu.
Obsahujú totiž veľké množstvo antioxidantov, ktoré vo vašom tele zachytia voľné radikály a tým spomalíte starnutie vašich mozgových buniek. Predídete aj ich degeneratívnemu ochoreniu.
Najviac antioxidantov sa nachádza v šupke. V samotnom plode je tiež obsiahnuté množstvo vitamínu C a železa. Ich konzumáciou posilníte vás imunitný systém. Predídete napríklad chrípke, angíne a regulujete tým vysoký krvný tlak.
Okrem mrkvy, aj čučoriedky podporujú správnu funkciu zraku. Regenerujú totiž očnú sietnicu a zlepšujú adaptáciu na ostré svetlo. Navyše konzumáciou týchto fialových plodov predchádzate šeroslepote alebo ju aspoň výrazne zmiernite.
Vhodné je tiež spomenúť, že vám napomôžu pri hnačke a zápche. Pri hnačke je lepšie ich konzumovať sušené a pri zápche naopak čerstvé. Akékoľvek spracovanie čučoriedok je pre náš organizmus prínosné – sušenie, zamrazenie, zaváranie, pečenie alebo odšťavenie.
Skúste ich spracovanie napríklad do lahodného čučoriedkového smoothie podľa našich receptov.