Máte vo svojom živote nejakého milovníka čučoriedok alebo ním ste vy sami? Urobte dojem týmto výborným receptom na tvarohový koláč s čučoriedkami, ktorý ich obsahuje vo vnútri, ale aj na povrchu v podobe omáčky. Máte radšej starú dobrú klasiku? Tak potom tu pre vás máme recepty na klasický cheesecake .
Čo budeme potrebovať
Na kruste
- 18 grahamových sušienok
- 3 lyžice cukru
- 1/4 lyžičky soli
- 140 g masla (rozpusteného)
Na náplň
- 680 g plnotučného tvarohu
- 210 g cukru
- 85 g kyslej smotany
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- Kôra z 1 citróna
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1/4 lyžičky soli
- 125 ml hustej smotany
- 3 veľké vajcia
- 310 g čerstvých čučoriedok
Na omáčku
- 460 g čerstvých čučoriedok
- 100 g cukru
- 2 lyžičky kukuričného škrobu
- Kôra z 1 citróna
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1/4 lyžičky soli
- 60 ml vody
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Umiestnite rošt do stredu rúry.
- Pridajte grahamové sušienky, cukor a soľ do misy kuchynského robota a mixujte, kým sa nerozomelú na prášok.
- Pridajte maslo a spracujte, kým sa nespojí.
- Zmes vtlačte na dno formy, aby krusta bola aj po stranách.
- Krustu pečte do svetlo zlatohnedej farby, 20 až 25 minút.
- Nechajte vychladnúť asi 15 minút.
- Keď forma vychladne pevne zabaľte dno a boky do alobalu.
- Vložte zabalenú formu do veľkého plechu.
- Uvarte si vodu na prípravu horúceho vodného kúpeľa na pečenie čučoriedkového cheesecaku.
- Na náplň si vyšľahajte tvaroh, cukor, kyslú smotanu, vanilku, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a soľ.
- Pomaly pridávajte hustú smotanu, kým sa nezapracuje. Pridajte vajcia, jedno po druhom, kým sa nespoja.
- Pridajte čučoriedky. Pomocou gumovej stierky jemne vmiešajte čučoriedky do náplne, dávajte pozor, aby ste ich nerozdrvili.
- Nalejte zmes na cheescake do pripraveného korpusu.
- Opatrne nalejte do pekáča toľko vriacej vody, aby siahala do polovice stien formy na cheesecake.
- Pečte tvarohový koláč, kým nebude po okrajoch mierne nafúknutý, asi 1 1/2 hodiny.
- Vypnite rúru a otvorte dvierka rúry asi na 3 cm. Nechajte cheesecake dôjsť v rúre, asi 1 hodinu.
- Premiestnite na mriežku a nechajte 30 minút vychladnúť.
- V strednom hrnci zmiešajte čučoriedky, cukor, kukuričný škrob, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a soľ.
- Pridajte vodu a priveďte omáčku do varu na stredne vysokú teplotu.
- Znížte teplotu na minimum a varte, odkryté, za občasného miešania, kým sa omáčka nesfarbí do žiarivo fialovej a nezhustne, asi 10 minút.
- Omáčku preložte do stredne žiaruvzdornej nádoby a nechajte ju asi 30 minút na linke trochu vychladnúť.
- Až budete pripravení na podávanie, nalejeme čučoriedkovú omáčku na nakrájané kúsky čučoriedkového cheesecaku.