Čučoriedkový frgál

Čučoriedkový frgál

Pokiaľ trpíte záplavou čučoriedok z vašej záhradky, nie je nič lepšie ako si upiecť nejakú sladkosť, ako napríklad tento tradičný moravský koláč.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 250 g polohrubej múky
  • 125 ml mlieka (vlažného)
  • 75 g masla
  • 20 g droždia
  • 40 g cukru
  • Žĺtok

Na náplň

  • 300 g čučoriedok
  • 250 g tvarohu
  • Žĺtok
  • Vanilkový cukor

Na posýpku

  • 80 g masla (zmäknutého)
  • 100 g cukru
  • 100 g hrubej múky

Na potretie

  • Lyžica rumu
  • 50 g masla (rozpusteného)

Postup

  • Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov
  • Do misy si preosejeme múku so štipkou soli
  • V múke urobíme jamku, do ktorej nalejeme teplé mlieko
  • Pridáme nadrobené droždie a lyžičku cukru
  • Zamiešame, prikryjeme a necháme vzísť, na teplom mieste, kvások
  • Keď je kvások hotový, pridáme k nemu zvyšný cukor, zmäknuté maslo, žĺtok a vypracujeme cesto
  • Cesto musí byť hladké a nesmie lepiť
  • Misu s cestom zakryjeme, prenesieme na teplé miesto a necháme kysnúť.
  • Medzitým si pripravíme náplň, posýpku a zmes na potretie frgálu
  • Rozpustené maslo zmiešame s rumom a dáme bokom
  • Tvaroh si vyšľaháme so žĺtkom a vanilkovým cukrom
  • Čučoriedky umyjeme, očistíme a vysušíme
  • Na posýpku spoločne pokrčíme zmäknuté maslo, múku a cukor
  • Keď je cesto dostatočne vykysnuté, tak ho preložíme na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme ho do tvaru koláča
  • Na koláč najskôr navrstvíme tvarohovú náplň, ktorú stierkou rovnomerne rozotrieme
  • Potom pridáme čučoriedky a nakoniec frgál zasypeme posýpkou
  • Koláč preložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 30 minút, kým jeho okraje nezozlátnu
  • Ešte horúci frgál po obvode potrieme pripravenou zmesou masla a rumu
Koláč plnený tvarohom a čučoriedkami.
Zdroj: mlsnavarecka.sk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.