Čučoriedkový koláč s mriežkou

Čučoriedkový koláč s mriežkou

Nie je nič lepšie ako koláč s čerstvým sezónnym ovocím. A preto, až začne čučoriedková sezóna, vyskúšajte tento letný dezert s dokonalou maslovou krustou a lahodnou čučoriedkovou náplňou s nádychom citróna. Je naozaj vynikajúca!

Ingrediencie

Na cesto:

  • 2 + ½ šálky hladkej múky (325 gramov)
  • 1 lyžica cukru kryštál
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 šálka masla, studeného a nakrájaného na kúsky
  • 7 lyžíc ľadovej vody

Na náplň:

  • 6 šálok čučoriedok
  • ¼ šálky hladkej múky
  • ¼ šálka cukru kryštál
  • 2 lyžice citrónovej šťavy, čerstvo vylisované
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 rozšľahané vajcia

Na servírovanie:

  • vanilková zmrzlina

Postup

  1. Do kuchynského robota pridajte múku, cukor, soľ a kocky masla.
  2. Zapnite pulzný spínač a mixujte 1 minútu, kým zmes nezíska konzistenciu podobnú strúhanke.
  3. Nakvapkajte do zmesi ľadovú vodu .
  4. Uzavrite a pokračujte v pulznom mixovaní po dobu ďalšej 1 minúty.
  5. Ak stlačíte omrvinky k sebe a drží pohromade, máte to správne.
  6. Preložte cesto (posýpku) do veľkého vrecka na zips a rukami umačkajte, aby sa všetky omrvinky spojili tak, že z nich vznikne pekná a hladká guľa na cesto.
  7. Rozdeľte guľu na polovicu a vytvorte 2 rovnaké disky.
  8. Zabaľte disky samostatne do plastového obalu a nechajte ich aspoň 1 hodinu v chlade.
  9. Vo veľkej miske zmiešajte čučoriedky, múku, cukor, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a škoricu a premiešajte.
  10. Odložte.
  11. Rozbaľte oba disky cesta a vložte medzi 2 kusy papiera na pečenie.
  12. Každý disk vyvaľkajte valčekom na kruh s priemerom 30 cm.
  13. Preložte prvý kruh na koláčovú formu s priemerom cca 23 cm a jemne umačkajte dole a zároveň vytvorte okraj.
  14. Pomaly nalejte čučoriedkovú zmes na cesto a špachtľou ju rovnomerne rozotrite.
  15. Nakrájajte druhý kruh na 10 prúžkov o šírke 2,5 cm.
  16. Zvyšky cesta dajte bokom.
  17. Na čučoriedkovú náplň položte 5 prúžkov cesta, rovnomerne od seba vzdialených cca 2,5 cm (nezabudnite použiť dlhšie prúžky do stredu a kratšie prúžky na okraje).
  18. 2. a 4. prúžok preložte na polovicu a najdlhší prúžok umiestnite do stredu, kolmo na prvých 5 prúžkov.
  19. Umiestnite 2. a 4. prúžok späť cez tento dlhý pruh.
  20. Preložte 1., 3. a 5. pruh znova na polovicu a umiestnite o niečo kratší prúžok 2,5 cm ďalej.
  21. Dajte 1., 3. a 5. pruh späť cez kratší prúžok.
  22. Pokračujte v pridávaní a striedaní prúžkov tak, aby ste vytvorili mriežku.
  23. Pre lepšie pochopenie prikladáme obrázky:
  24. Zatlačte okraje k sebe a prsty pritlačte tak, aby poriadne držali.
  25. Odrezky môžete umiestniť pozdĺž okraja a zatlačiť ich do okrajov.
  26. Jemne pomažte vajíčkom mriežkovú krustu a okraje.
  27. Pokiaľ vaša rúra nie je v tejto chvíli pripravená, vložte koláč do chladničky, aby sa nerozpadla krusta (maslo v ceste sa rýchlo roztečie pri izbovej teplote).
  28. Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  29. Vložte formu s čučoriedkovým koláčom do rúry a pečte 50 minút, kým nie je mriežka zlatohnedá.
  30. Pred podávaním nechajte čučoriedkový koláč po dobu 1 hodiny vo forme odstáť pri izbovej teplote.
  31. Podávajte kúsok čučoriedkového koláča s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Ukážka prípravy čučoriedkového koláča.
www.aheadofthyme.com

Pripravte si aj naše ďalšie recepty na jablčné múčniky v 5 rôznych variantoch.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.