Nie je nič lepšie ako koláč s čerstvým sezónnym ovocím. A preto, až začne čučoriedková sezóna, vyskúšajte tento letný dezert s dokonalou maslovou krustou a lahodnou čučoriedkovou náplňou s nádychom citróna. Je naozaj vynikajúca!
Ingrediencie
Na cesto:
- 2 + ½ šálky hladkej múky (325 gramov)
- 1 lyžica cukru kryštál
- 1 čajová lyžička soli
- 1 šálka masla, studeného a nakrájaného na kúsky
- 7 lyžíc ľadovej vody
Na náplň:
- 6 šálok čučoriedok
- ¼ šálky hladkej múky
- ¼ šálka cukru kryštál
- 2 lyžice citrónovej šťavy, čerstvo vylisované
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 rozšľahané vajcia
Na servírovanie:
- vanilková zmrzlina
Postup
- Do kuchynského robota pridajte múku, cukor, soľ a kocky masla.
- Zapnite pulzný spínač a mixujte 1 minútu, kým zmes nezíska konzistenciu podobnú strúhanke.
- Nakvapkajte do zmesi ľadovú vodu .
- Uzavrite a pokračujte v pulznom mixovaní po dobu ďalšej 1 minúty.
- Ak stlačíte omrvinky k sebe a drží pohromade, máte to správne.
- Preložte cesto (posýpku) do veľkého vrecka na zips a rukami umačkajte, aby sa všetky omrvinky spojili tak, že z nich vznikne pekná a hladká guľa na cesto.
- Rozdeľte guľu na polovicu a vytvorte 2 rovnaké disky.
- Zabaľte disky samostatne do plastového obalu a nechajte ich aspoň 1 hodinu v chlade.
- Vo veľkej miske zmiešajte čučoriedky, múku, cukor, citrónovú šťavu, citrónovú kôru a škoricu a premiešajte.
- Odložte.
- Rozbaľte oba disky cesta a vložte medzi 2 kusy papiera na pečenie.
- Každý disk vyvaľkajte valčekom na kruh s priemerom 30 cm.
- Preložte prvý kruh na koláčovú formu s priemerom cca 23 cm a jemne umačkajte dole a zároveň vytvorte okraj.
- Pomaly nalejte čučoriedkovú zmes na cesto a špachtľou ju rovnomerne rozotrite.
- Nakrájajte druhý kruh na 10 prúžkov o šírke 2,5 cm.
- Zvyšky cesta dajte bokom.
- Na čučoriedkovú náplň položte 5 prúžkov cesta, rovnomerne od seba vzdialených cca 2,5 cm (nezabudnite použiť dlhšie prúžky do stredu a kratšie prúžky na okraje).
- 2. a 4. prúžok preložte na polovicu a najdlhší prúžok umiestnite do stredu, kolmo na prvých 5 prúžkov.
- Umiestnite 2. a 4. prúžok späť cez tento dlhý pruh.
- Preložte 1., 3. a 5. pruh znova na polovicu a umiestnite o niečo kratší prúžok 2,5 cm ďalej.
- Dajte 1., 3. a 5. pruh späť cez kratší prúžok.
- Pokračujte v pridávaní a striedaní prúžkov tak, aby ste vytvorili mriežku.
- Pre lepšie pochopenie prikladáme obrázky:
- Zatlačte okraje k sebe a prsty pritlačte tak, aby poriadne držali.
- Odrezky môžete umiestniť pozdĺž okraja a zatlačiť ich do okrajov.
- Jemne pomažte vajíčkom mriežkovú krustu a okraje.
- Pokiaľ vaša rúra nie je v tejto chvíli pripravená, vložte koláč do chladničky, aby sa nerozpadla krusta (maslo v ceste sa rýchlo roztečie pri izbovej teplote).
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Vložte formu s čučoriedkovým koláčom do rúry a pečte 50 minút, kým nie je mriežka zlatohnedá.
- Pred podávaním nechajte čučoriedkový koláč po dobu 1 hodiny vo forme odstáť pri izbovej teplote.
- Podávajte kúsok čučoriedkového koláča s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Pripravte si aj naše ďalšie recepty na jablčné múčniky v 5 rôznych variantoch.