Krehký, jemný a veľmi chutný, presne taký je tento vynikajúci múčnik, po ktorom sa budete olizovať až za ušami. Skvelé cesto ide ruka v ruke s obľúbeným ovocím a ešte im na to sekunduje maslo, ktoré je súčasťou posypu.
Ingrediencie:
Cesto:
- Krehké cesto (návod na jeho prípravu nájdete medzi receptami na mriežkový koláč )
Na posýpku:
- 1 hrnček práškového cukru
- 1 hrnček polohrubej múky
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky soli
- 6 polievkových lyžíc rozpusteného neslaného masla
Čučoriedková náplň:
- 3 a 1/2 hrnčeka čerstvých čučoriedok (môžeme použiť aj mrazené)
- 1/3 hrnčeka práškového cukru
- 1/4 hrnčeka kukuričného škrobu
- 2 čajové lyžičky čerstvej šťavy z chemicky neošetreného citróna
- 1/4 lyžičky morskej soli
Postup:
- Začneme prípravou mrveničky. Do strednej misky dáme cukor, múku, škoricu aj soľ a premiešame. Pridáme rozpustené maslo a pomocou gumovej špachtle začneme miešať.
- Pokračujeme tak dlho, až sa začnú tvoriť väčšie kúsky, čo držia pohromade. Hotovú posýpku dáme do chladničky, aby sa vychladila.
- Medzitým si nachystáme čučoriedkovú náplň. Prepláchneme čučoriedky a necháme ich na site odkvapkať.
- Odkvapkané ovocie nasypeme do veľkej misy, zasypeme cukrom, kukuričným škrobom, osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Náplň dáme tiež ochladiť do chladničky k drobcovi.
- Podľa receptu si pripravíme krehké cesto, dáme do formy vyloženej papierom na pečenie a necháme vychladiť.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
- Hneď ako cesto vyberieme, prenesieme naň čučoriedkovú náplň, rozprestrieme a posypeme posýpkou.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 60 minút, aby bol povrch koláča zlatohnedý a šťava z ovocia bublala na okraji.
- Keď začne koláč rýchlo hnednúť, čo sa väčšinou po zhruba 40 minútach stáva, zakryjeme ho kúskom alobalu.
- Akonáhle je hotovo, vyberieme formu z rúry a necháme 15 minút odstáť. Potom aj s papierom na pečenie prenesieme na kuchynskú mriežku a počkáme, až koláč úplne vychladne. Až potom ho nakrájame a servírujeme.
Tip: Ku koláču je super pridať kopček vanilkovej zmrzliny ak tomu poriadnu porciu šľahačky.