Čučoriedkový koláč s posýpkou

Čučoriedkový koláč s posýpkou

Krehký, jemný a veľmi chutný, presne taký je tento vynikajúci múčnik, po ktorom sa budete olizovať až za ušami. Skvelé cesto ide ruka v ruke s obľúbeným ovocím a ešte im na to sekunduje maslo, ktoré je súčasťou posypu.

Ingrediencie:

Cesto:

Na posýpku:

  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky soli
  • 6 polievkových lyžíc rozpusteného neslaného masla

Čučoriedková náplň:

  • 3 a 1/2 hrnčeka čerstvých čučoriedok (môžeme použiť aj mrazené)
  • 1/3 hrnčeka práškového cukru
  • 1/4 hrnčeka kukuričného škrobu
  • 2 čajové lyžičky čerstvej šťavy z chemicky neošetreného citróna
  • 1/4 lyžičky morskej soli

Postup:

  • Začneme prípravou mrveničky. Do strednej misky dáme cukor, múku, škoricu aj soľ a premiešame. Pridáme rozpustené maslo a pomocou gumovej špachtle začneme miešať.
  • Pokračujeme tak dlho, až sa začnú tvoriť väčšie kúsky, čo držia pohromade. Hotovú posýpku dáme do chladničky, aby sa vychladila.
  • Medzitým si nachystáme čučoriedkovú náplň. Prepláchneme čučoriedky a necháme ich na site odkvapkať.
  • Odkvapkané ovocie nasypeme do veľkej misy, zasypeme cukrom, kukuričným škrobom, osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Náplň dáme tiež ochladiť do chladničky k drobcovi.
  • Podľa receptu si pripravíme krehké cesto, dáme do formy vyloženej papierom na pečenie a necháme vychladiť.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
  • Hneď ako cesto vyberieme, prenesieme naň čučoriedkovú náplň, rozprestrieme a posypeme posýpkou.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 60 minút, aby bol povrch koláča zlatohnedý a šťava z ovocia bublala na okraji.
  • Keď začne koláč rýchlo hnednúť, čo sa väčšinou po zhruba 40 minútach stáva, zakryjeme ho kúskom alobalu.
  • Akonáhle je hotovo, vyberieme formu z rúry a necháme 15 minút odstáť. Potom aj s papierom na pečenie prenesieme na kuchynskú mriežku a počkáme, až koláč úplne vychladne. Až potom ho nakrájame a servírujeme.

Tip: Ku koláču je super pridať kopček vanilkovej zmrzliny ak tomu poriadnu porciu šľahačky.

Drobenkový koláč s čučoriedkami.
Zdroj: https://www.hummingbirdhigh.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.