Tak toto je úplná bomba! Kombinácia vláčneho cesta z cukety, opečených pistácií a sviežeho citróna a jemnej polevy s citrusovou chuťou vás dostane. Na klasickú bábovku si ani nespomeniete!
Čo budete potrebovať
Na bábovku:
- 1 lyžica trstinového cukru
- 2 a 1/2 šálky hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 šálky pistácií, opečených a jemne nasekaných
- 1 šálka práškového cukru
- kôra z dvoch citrónov
- 1 šálka olivového oleja
- 3 vajcia
- 1/4 šálky čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 1/2 lyžičky mandľového extraktu
- 2 šálky cukety, nastrúhané
Na polevu:
- 1 a 1/2 šálky jemného práškového cukru
- kôra z polovice citróna
- 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 1 a 1/2 lyžice plnotučného mlieka
- 1/3 šálky pistácií, opečených a nahrubo nasekaných
Postup
- Rúru predhrejte na 160 stupňov Celzia.
- Veľkú formu na bábovku postriekajte olejom v spreji a vysypte trstinovým cukrom.
- Dajte bokom.
- Do stredne veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Pridajte najemno nasekané pistácie, zľahka prešľahajte a dajte bokom.
- Do veľkej misy dajte cukor a citrónovú kôru.
- Dobre prešľahajte a za stáleho šľahania pomaly prilievajte olivový olej.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom a po každom pridaní dobre prešľahajte.
- Potom pridajte citrónovú šťavu, vanilkový a mandľový extrakt a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Ľahko vmiešajte nastrúhanú a vylisovanú cuketu.
- Do zmesi zľahka vmiešajte múčnu zmes.
- Cesto vložte do formy, povrch zľahka uhlaďte a dajte piecť do rúry na 50 – 55 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Bábovku nechajte 10 minút vychladnúť vo forme, kým ju preklopíte na mriežku, kde ju nechajte úplne vychladnúť.
- Akonáhle bábovka vychladne, pripravte si polevu.
- Preosejte jemný práškový cukor do strednej misy.
- Pridajte zvyšné ingrediencie na polevu a miešajte, kým nebude poleva krásne hladká.
- Bábovku preložte na servírovaciu tácku.
- Prelejte polevou a posypte nahrubo nakrájanými opečenými pistáciami.
- Pred krájaním a podávaním nechajte polevu stuhnúť aspoň 15 minút.
Máme pre vás aj ďalšie skvelé recepty na múčniky z cukety , na ktorých si pochutnáte! Maškrtte sladko, ale zdravo!