Špičková bábovka z cukety s čokoládou, ktorá je neuveriteľne vláčna, jemná a lahodná. To jednoducho musíte vyskúšať!
Čo budete potrebovať
Na bábovku:
- 3 šálky hladkej múky
- 3/4 šálky kakaa
- 3/4 lyžičky soli
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 3/4 šálky repkového oleja
- 1 a 1/2 šálky cukru
- 6 lyžíc trstinového cukru
- 4 vajcia
- lyžičky vanilky
- 3/4 šálky kyslej smotany
- 4 šálky nakrájané cukety
- 1 šálka čokopecičiek
Na polevu:
- 3 lyžice vody
- 1 a 1/2 lyžice kokosového oleja alebo masla
- 1 a 1/2 lyžice kukuričného sirupu
- 1 a 1/2 šálky práškového cukru
- 3 lyžice kakaa
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Vnútro formy na bábovku vymažte maslom a vysypte kakaom.
- Dajte bokom.
- V strednej mise prešľahajte múku, kakao, soľ a jedlú sódu.
- V mise stolného mixéra (alebo pomocou ručného mixéra) zmiešajte olej, cukry, vajcia a vanilku.
- Miešajte, kým sa všetko nespojí a potom vmiešajte kyslú smotanu.
- Pridajte cuketu a premiešajte.
- Do misy potom pridajte všetky suché ingrediencie okrem asi 1 polievkovej lyžice a miešajte, kým sa všetko nezapracuje.
- Ku zvyšnej lyžici suchých surovín pridajte čokopecičky, premiešajte, aby sa obalili v suchej zmesi, a potom ich vmiešajte do cesta.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte asi 70-75 minút.
- Bábovku začnite kontrolovať po cca 60 minútach.
- Prepečenosť skontrolujte špajľou.
- Nechajte bábovku vychladnúť na mriežke asi 10 minút a potom ju obráťte, aby ste ju mohli vybrať z formy.
- Pripravte si polevu.
- Zmiešajte kokosový olej alebo maslo, kukuričný sirup a vodu v miske vhodnej do mikrovlnnej rúry.
- Zahrievajte asi 30 sekúnd v mikrovlnnej rúre a potom tyčovým mixérom zašľahajte práškový cukor a kakao.
- Nechajte minútu alebo dve vychladnúť a potom polevou ozdobte bábovku.
- Užite si to!