Tento lahodne vlhký, voňavý koláč plnený cuketou, citrónom a čučoriedkami si zamiluje celá rodina. Letný recept, ktorý musíte urobiť!
Čo budeme potrebovať
Na buchte
- 1 stredná strúhaná cuketa
- 380 g hladkej múky
- 2 ½ lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- 125 g cmaru
- kôra a šťava z 1 citróna
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 230 g masla, izbová teplota
- 450 g krupicového cukru
- 2 veľké vajcia, izbová teplota
- 100 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
- 100 g čerstvých alebo mrazených malín
- 100 g čerstvých alebo mrazených jahôd
Na polevu
- 230 g práškového cukru
- 60 g cmaru
- šťava z ½ citróna
Postup
- Nastrúhajte cuketu na veľkom strúhadle.
- Preložte do jemného sita a počas prípravy cesta sceďte.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Ľahko vymažte formu na buchtu a dajte bokom.
- V stredne veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Vedľa zmiešajte ½ cmar, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a vanilku.
- Premiešajte, aby sa spojili a dajte bokom.
- Vo veľkej mise prešľahajte maslo a cukor, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, po každom pridaní dobre premiešajte.
- Pridajte ⅓ múčne zmesi k maslu a vajciam. Šľahajte na medium, kým sa nezmieša.
- Pridajte druhú polovicu cmaru a miešajte, kým sa nespoja.
- Pridajte všetku zostávajúcu múku a miešajte, kým sa všetko nezapracuje.
- Pridajte cuketu a mixujte, kým sa nezapracuje.
- Nalejte cesto do pripravenej formy, povrch uhlaďte.
- Navrch nasypte ovocie a zľahka ho zatlačte do cesta.
- Pečte 45 až 55 minút, alebo pokiaľ nie je vršok zlatisto hnedý a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Cuketovú buchtu nechajte úplne vychladiť.
- Ingrediencie na polevu vyšľaháme do hladka.
- Rozotrieme po povrchu vychladnuté buchty. Nechajte polevu mierne stuhnúť a potom podávajte.
Máte cuket naozaj veľa? Tu sú recepty na zaváranie cukiet ! Zvládnete ich jedna, dve!