Ak hľadáte ľahký a chutný pokrm, ktorým spotrebujete cuketu, nehľadajte nič ďalšie ako túto plnku z cukety s cesnakom, bylinkami a syrom feta. Táto jednoduchá zeleninová príloha plná oregana, tymianu, bazalky a cesnaku sa upečie za 30 minút a nevyžaduje žiadne veľké prípravy. Podávajte ju napríklad k týmto receptom na netradičný rezeň a pochutnajte si ako nikdy!
Čo budeme potrebovať
- 3 – 4 cukety
- 1/4 hrnčeka (60 ml) smotany
- 1 veľké vajcia
- 1/2 šálky (60 g) nakrájanej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžičky sušeného oregana
- 1 lyžička tymiánu
- 1 lyžica nasekanej čerstvej bazalky
- 3/4 hrnčeka (100 g) rozdrobeného syra feta
- 1/3 hrnčeka (35g) strúhanky
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
Postup
- Nakrájajte cuketu na plátky a potom každý plátok rozštvrťte.
- Ľahko posypte soľou.
- Cedník vyložte čistou kuchynskou utierkou alebo papierovými utierkami. Vložte cuketu do vyloženého sitka. Nechajte odstáť 10 minút a potom osušte.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Vymažte zapekaciu misu.
- Vo veľkej mise ušľahajte smotanu a vajcia.
- Vmiešajte cibuľu, cesnak, soľ, korenie, oregano, tymian, bazalku, syr feta a 3 lyžice strúhanky.
- Vmiešajte cuketu.
- Zmes pridáme do zapekacej misy.
- Rovnomerne prisypte zostávajúcu strúhanku.
- Pečte ľahko zakryté alobalom 25 minút.
- Odkryte a posypte 2 lyžicami parmezánu.
- Vráťte do rúry a odkryté pečte ďalších 5 minút, alebo kým cuketa nezmäkne.
- Pre chrumkavejší povrch prepnite na režim grilovania 2 minúty.
- Vyberte z rúry a podľa potreby zľahka posypte chilli.
Aby sa vám ľahko varilo, je potrebné mať doma tú správnu výbavu. Najlepším pomocníkom je takzvaný konvektomat , ktorý vám ušetrí veľa práce. Ako vybrať ten správny si prečítate v našej recenzii.