Tieto jednoduché muffiny z cukety si zamilujete, pretože obsahujú veľa zdravej chuti a ich príprava trvá len asi 30 minút. Vychutnajte si škoricu, vanilku a sladký hnedý cukor vo vláčnom, ale nadýchanom ceste. Rovnako si ju môžete vychutnať v nadýchaných buchtách s cuketou !
Čo budeme potrebovať
- 220 g hladkej múky alebo celozrnnej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 120 ml rastlinného oleja (alebo rozpusteného kokosového oleja)
- 100 g kryštálového cukru
- 70 g hnedého cukru
- 2 veľké vajcia
- 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- 2 polievkové lyžice mlieka
- 190 g nakrájanej cukety (nie je potrebné vysávať)
- 180 g polosladkých čokoládových lupienkov (alebo nasekaných orechov, hrozienok atď.)
Postup
- Predhrejte rúru na 220 °C. Vymažte si formu na muffiny.
- Vo veľkej mise prešľahajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ, škoricu a muškátový oriešok.
- V stredne veľkej mise ušľahajte olej, kryštálový cukor, hnedý cukor, vajcia, vanilkový extrakt a mlieko.
- Vmiešajte nakrájanú cuketu.
- Mokré ingrediencie nalejte do suchých a miešajte, kým sa nespoja.
- Pridajte čokoládu alebo niečo iné, či chcete.
- Cesto rozdeľte do formičiek.
- Pečte 5 minút pri 220 °C, potom nechajte muffiny v rúre, znížte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení ďalších 15–17 minút, alebo pokiaľ nebude špáradlo zapichnuté do stredu čisté.
- Nechajte muffiny vychladnúť 5 minút v muffinovej forme a potom ich preložte na mriežku, aby vychladli.
Pre dlhšie skladovanie muffiny zmrazte až na 3 mesiace. Rozmrazte cez noc v chladničke a podľa potreby ohrejte v mikrovlnnej rúre.