Chrumkavé cuketové zemiakové placky sú skvelou prílohou alebo jednoduchým hlavným chodom ktorýkoľvek deň v týždni. Táto explózia chutí zahŕňa cuketu, zelenú cibuľku a syr feta. Všetko ochutené kôprom, bazalkou a mätou v ľahkej mätovej jogurtovej omáčke!
Čo budeme potrebovať
Na mätovú jogurtovú omáčku
- 250 g gréckeho jogurtu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica olivového oleja
- ½ lyžičky sušenej mäty
- ½ lyžičky kóšer soli
Na cuketové zemiakové placky
- 750 g nastrúhanej cukety
- 1 lyžička soli
- 4 zelené cibuľky (nakrájané na tenké plátky)
- 150 g rozdrobeného syra feta
- 2 vajcia
- 30 g bazalky (nasekané najemno)
- 30 g jemne nasekaných lístkov mäty
- 2 lyžice nadrobno nasekaného kôpru
- 1 lyžička mletej rasce
- ¼ lyžičky chilli
- 160 g hrubej múky
- 3 lyžice olivového oleja
Postup
- Zmiešajte spolu všetky ingrediencie na mätový dip v malej miske. Zakryte a chlaďte.
- Veľkú misu vyložte tenkou kuchynskou utierkou. Pomocou veľkých otvorov na strúhadle nastrúhajte cuketu na utierku v mise.
- Posypte soľou.
- Zmes premiešajte a nechajte 10 minút odpočinúť.
- Utierku okolo cukety zabaľte a pevne vyžmýkajte, aby sa uvoľnilo čo najviac tekutiny.
- Preneste do čistej, strednej misky. Pridajte zelenú cibuľku, fetu, vajcia, bylinky a korenie.
- Miešajte, kým sa všetky ingrediencie úplne nespoja. Pridajte múku a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Umiestnite panvicu na stredne vysokú teplotu a pridajte olivový olej.
- Naberte 2-3 lyžice zmesi a opatrne ich pridajte do rozpáleného oleja.
- Jemne na zmes zatlačte, aby ste vytvorili zemiakové placky.
- Zmažte 2-3 minúty z každej strany dozlatista.
- Podávajte s mätovo jogurtovou omáčkou alebo omáčkou Tzatziki.
Ako na tzatziki sa dozviete na našom webe. Sú také jednoduché a lahodné!