Okrem nivy môžete tento pokrm pripraviť aj za použitia francúzskeho syra roquefort či talianskej gorgonzoly, ktoré mu dodajú ešte intenzívnejšiu chuť.
Ingrediencie:
- 2 veľké zemiaky
- 2 cukety
- 250 g syra Niva
- 150 ml smotany na varenie
- 100 g jogurtu gréckeho typu
- 3 PL olivového oleja
- tymian
- soľ, korenie
Postup:
- Na tenké plátky nakrájané zemiaky povarte vo vode približne 5 minút, potom sceďte.
- Olivovým olejom vymažte zapekaciu misku či pekáč.
- Nakrájajte si na plátky cuketu a následne cuketové a zemiakové plátky osoľte a okoreňte.
- V miske rozdrobte nivu na malé kúsky a tie následne zmiešajte so smotanou, jogurtom a tymianom.
- Plátky cukety a zemiakov vyskladajte v jednej vrstve do zapekacej misky.
- Vrstvu následne prelejte zmesou z nivy a ostatných ingrediencií.
- Na túto zmes vyskladajte ďalšiu vrstvu zemiakov a cukety.
- Opäť prelejte zmesou a pokračujte až do doby, než zužitkujete všetky plátky.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C počas približne 30 minút.