Talianske polievky majú špecifickú chuť a keď si niektorú z nich pripravíme, máme istotu, že bude veľmi lahodná a hlavne výdatná. Táto obsahuje samé dobré suroviny, vďaka ktorým bude vaše bruško spokojné.
Ingrediencie:
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 450 g talianskej sladkej klobásy bez črievka
- 2 veľké cibule
- 1/2 stredne veľkého zeleru
- 3 mrkvy
- 2 červené papriky
- 4 strúčiky cesnaku
- 1/8 vločiek červeného korenia
- 1/4 hrnčeka paradajkovej pasty
- 5 čerstvých slivkových paradajok
- 1 kg cukety
- 1 lyžička morskej soli
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 2 l kvalitného zeleninového vývaru
- 1 hrnček hrubo strúhaného parmezánu + ďalší na ozdobu
- 6 – 8 kúskov kôry z parmezánu
- 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
- 1 lyžica nakrájaného čerstvého oregana
Postup:
- Cibuľu, zeler, mrkvu, slivkové paradajky aj červené papriky nakrájame na kocky.
- Cuketu opláchneme a nakrájame na rovnako veľké kocky, tak akurát na jednoduché uhryznutie.
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej a pridáme klobásu bez črievka. Vareškou ju rozdelíme na malé kúsky a necháme restovať, kým nie je mäso z klobásky zlatohnedej.
- Prisypeme cibuľu, cesnak, zeler, mrkvu aj papriku a restujeme po dobu 4 minút. Odhrnieme na jednu stranu a znížime trochu teplotu.
- Pridáme vločky červeného korenia, cukru, soľ, mleté čierne korenie, vývar, parmezán a kôrky parmezánu. Zasypeme bazalkou, oreganom a premiešame.
- Privedieme do varu na strednom ohni a varíme, kým nie je zelenina jemná a mäkká. To môže trvať cca 10 – 20 minút.
- Potom odstavíme a odstránime kúsky kôry z parmezánu.
- Ihneď podávame a pred servírovaním ešte ozdobíme ďalším strúhaným parmezánom.