Konzervovaný cícer v kombinácii s tahini túto jednoduchú zeleninovú polievku krásne zahustí a dodá jej krémovú konzistenciu. Podávajte s plátkami bagety ako jednoduchú a chutnú večeru.
Ingrediencie:
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na plátky
- 2 stredné cukety, nakrájané na 2 cm kúsky
- 3 strúčiky cesnaku, lisované
- 1 lyžica mletej rasce
- 1 bobkový list
- 2 a ¾ šálok kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 (425 ml) plechovka cíceru, prepláchnutá
- 6 šálok baby špenátu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica tahini
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky mletého korenia
- 6 polievkových lyžíc nízkotučného bieleho jogurtu
- 1 polievková lyžica nasekaných čerstvých byliniek, ako je petržlenová vňať a/alebo pažítka, na ozdobu
Postup
- Vo veľkom hrnci zohrejte olej.
- Pridajte cibuľu a restujte za častého miešania 3 až 4 minúty, kým nezmäkne.
- Pridajte cuketu, cesnak, rascu a bobkový list a varte za častého miešania asi 1 minútu.
- Pridajte vývar a cícer.
- Priveďte do varu na vysokom plameni.
- Znížte plameň, aby sa zachoval číry vývar, a zakryté varte, kým cuketa nezmäkne, 15 až 20 minút.
- Vyhoďte bobkový list.
- Pridajte špenát a miešajte.
- Po častiach rozmixujte polievku v mixéri alebo kuchynskom robote.
- Vráťte polievku do hrnca.
- Pridajte citrónovú šťavu, tahini, soľ a korenie a šľahajte, kým nie je tahini zapracované.
- Nalejte polievku do misiek.
- Do každej misky pridajte polievku a jogurt, ktorý vmiešajte do polievky.
- Podľa potreby posypte bylinkami.