Výdatné chrumkavé cuketové placky s quinoou, preliate luxusným cesnakovým hummusom s kôprom, budete milovať!
Ingrediencie
Na cuketové placky:
- 1/2 šálky quinoy
- 1/4 šálky cibule, nakrájané na kocky
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 3 hrnčeky nastrúhané cukety
- 2 lyžičky sušeného oregána
- 1 lyžička sušeného kôpru
- 1/2 hrnčeka hladkej celozrnnej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- štedrá štipka soli/mletého korenia
Na cesnakový hummus:
- 1/3 šálky hummusu
- 1 veľký citrón, kôra a šťava
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1/2 lyžičky sušeného kôpru
- petržlenová vňať, na ozdobu (voliteľne)
Postup
- Zmiešajte quinú a 1 šálku vody v hrnci a priveďte do varu.
- Znížte teplotu na minimum, zakryte a varte, kým sa quiona neuvarí, asi 12 minút.
- Odstavte a nechajte vychladnúť.
- Rozpáľte strednú nepriľnavú panvicu na strednú teplotu a pridajte cibuľu.
- Restujte do mäkka, asi 5 minút.
- Vmiešajte strúčik cesnaku, sušené oregano a kôpor.
- Odstavte a nechajte mierne vychladnúť.
- Cuketu nastrúhajte na strúhadle alebo v kuchynskom robote.
- Dajte do veľkej misy a vytlačte z nej čo najviac vody.
- Nastrúhanú cuketu vložte späť do misy a pridajte uvarenú quinú, cibuľu a bylinkovú zmes, múku, prášok do pečiva, citrónovú šťavu a štipku soli a korenia.
- Rozpáľte panvicu na stredne vysokú teplotu a pridajte lyžičku alebo dve oleje.
- Vezmite časť cuketovej zmesi (asi 1/3 šálky) a vytvorte placičku.
- Dajte ju na panvicu a nechajte smažiť 3–4 minúty dozlatista, otočte a smažte ďalšie 2–3 minúty z druhej strany.
- Osmažte aj zvyšok placiek a preložte na misu.
- Ingrediencie na cesnakový hummus zmiešajte a pokvapkajte ním placky.
- Ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.