Pridajte do luxusného krému z cukiet a špenátu jačmeň a žeruchu a vykúzlite tak krásnu, jemnú, jarnú polievku, ktorá je výdatná, ale zároveň nie príliš ťažká.
Ingrediencie:
- ½ šálky perlového jačmeňa
- soľ
- 3 lyžice pažítky, najemno nasekané
- čerstvo mleté korenie
- 1 a ½ lyžičky koriadrových semienok
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice repkového oleja
- ½ šálky šalotky, nakrájané na tenké plátky
- 1 kg cukety, rozpolené pozdĺžne a nakrájané na tenké plátky naprieč
- 2 bobkové listy
- ½ šálky baby špenátu
- ¼ šálky listov petržlenu
- ¼ šálky jogurtu
- 110 g žeruchy (silné stonky vyhoďte)
- 2 lyžičky extra panenského olivového oleja
- najemno nastrúhaná citrónová kôra (na ozdobu)
Postup
- V strednom kastróliku podlejte jačmeň 1 a 1/2 šálkou vody, pridajte štipku soli a priveďte do varu.
- Čiastočne priklopte pokrievkou a na miernom ohni duste, kým jačmeň nezmäkne a voda sa nevstrebe, asi 25 minút.
- Vmiešajte pažítku a dochuťte soľou a korením.
- Medzitým na malej panvici pražte semienka koriandra asi 1 minútu, kým sa nerozvonia.
- Preložte do mlynčeka na korenie a nechajte vychladnúť, potom rozdrvte na prášok.
- Vo veľkom hrnci rozpustite maslo v repkovom oleji.
- Pridajte šalotku a restujte na miernom ohni za stáleho miešania asi 5 minút, kým nezmäkne, ale nezhnedne.
- Pridajte cuketu a mletý koriander a na miernom ohni za stáleho miešania varte, kým sa koriander nerozvonia a cuketa nezačne mäknúť, asi 5 minút.
- Pridajte 4 šálky vody a bobkové listy a priveďte do varu.
- Varte na miernom ohni za občasného miešania asi 15 minút.
- Vyhoďte bobkový list.
- Pracujte po dávkach, rozmixujte polievku v mixéri do hladka; do poslednej dávky pridajte špenát, petržlenovú vňať a jogurt.
- Vráťte polievku do hrnca a dochuťte soľou a korením.
- V strednej mise premiešajte žeruchu s olivovým olejom a zľahka dochuťte soľou.
- Nalejte polievku do misiek a pridajte jačmeň a žeruchu.
- Ozdobte citrónovou kôrou a podávajte.
Poďme sa spoločne pozrieť aj na recepty zo zapečenej cukety ! Či už ju pripravíte klasicky so syrom, mletým mäsom či zeleninou, výsledkom vždy bude chutná a zdravá pochúťka.