Cuketovo-špenátový krém s jačmeňom a žeruchou

Cuketovo-špenátový krém s jačmeňom a žeruchou

Pridajte do luxusného krému z cukiet a špenátu jačmeň a žeruchu a vykúzlite tak krásnu, jemnú, jarnú polievku, ktorá je výdatná, ale zároveň nie príliš ťažká.

Ingrediencie:

  • ½ šálky perlového jačmeňa
  • soľ
  • 3 lyžice pažítky, najemno nasekané
  • čerstvo mleté korenie
  • 1 a ½ lyžičky koriadrových semienok
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice repkového oleja
  • ½ šálky šalotky, nakrájané na tenké plátky
  • 1 kg cukety, rozpolené pozdĺžne a nakrájané na tenké plátky naprieč
  • 2 bobkové listy
  • ½ šálky baby špenátu
  • ¼ šálky listov petržlenu
  • ¼ šálky jogurtu
  • 110 g žeruchy (silné stonky vyhoďte)
  • 2 lyžičky extra panenského olivového oleja
  • najemno nastrúhaná citrónová kôra (na ozdobu)

Postup

  1. V strednom kastróliku podlejte jačmeň 1 a 1/2 šálkou vody, pridajte štipku soli a priveďte do varu.
  2. Čiastočne priklopte pokrievkou a na miernom ohni duste, kým jačmeň nezmäkne a voda sa nevstrebe, asi 25 minút.
  3. Vmiešajte pažítku a dochuťte soľou a korením.
  4. Medzitým na malej panvici pražte semienka koriandra asi 1 minútu, kým sa nerozvonia.
  5. Preložte do mlynčeka na korenie a nechajte vychladnúť, potom rozdrvte na prášok.
  6. Vo veľkom hrnci rozpustite maslo v repkovom oleji.
  7. Pridajte šalotku a restujte na miernom ohni za stáleho miešania asi 5 minút, kým nezmäkne, ale nezhnedne.
  8. Pridajte cuketu a mletý koriander a na miernom ohni za stáleho miešania varte, kým sa koriander nerozvonia a cuketa nezačne mäknúť, asi 5 minút.
  9. Pridajte 4 šálky vody a bobkové listy a priveďte do varu.
  10. Varte na miernom ohni za občasného miešania asi 15 minút.
  11. Vyhoďte bobkový list.
  12. Pracujte po dávkach, rozmixujte polievku v mixéri do hladka; do poslednej dávky pridajte špenát, petržlenovú vňať a jogurt.
  13. Vráťte polievku do hrnca a dochuťte soľou a korením.
  14. V strednej mise premiešajte žeruchu s olivovým olejom a zľahka dochuťte soľou.
  15. Nalejte polievku do misiek a pridajte jačmeň a žeruchu.
  16. Ozdobte citrónovou kôrou a podávajte.
Krém z cukiet a špenátu s jačmeňom a žeruchou servírovaný v hlbokom tanieri s vedľa položenou lyžicou.
www.foodandwine.com

Poďme sa spoločne pozrieť aj na recepty zo zapečenej cukety ! Či už ju pripravíte klasicky so syrom, mletým mäsom či zeleninou, výsledkom vždy bude chutná a zdravá pochúťka.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.